Hlavní obsah

Via ferrata na Slánské hoře má nové cesty. Podívejte se na ně

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slánská hora

Pro milovníky adrenalinu jsme vyzkoušeli i s kamerou nové lezecké směry na Slánské hoře na Kladensku. Tato via ferrata má podle horského vůdce Romana Kozelky jedny z nejtěžších cest v České republice.

Via ferrata na Slánské hoře má nové cesty. Podívejte se na ně z ptačího pohleduVideo: Novinky

 
Článek

Via ferrata je jištěná cesta v náročném horském terénu, podél které vede ocelové lano, k němuž se lidé připínají pomocí speciálního ferratového vybavení.

Slánská ferrata má celkem tři části. Dvě alternativní a jednu finálně vrcholovou. Její celková obtížnost je maximálně D/E. První dvě cesty byly otevřeny v roce 2015.

Něco pro každého

Zhruba před měsícem se otevřely další tři cesty a k tomu dva lanové mosty. „Máme tady kromě těch nejlehčích úseků, na kterých se ještě pracuje a připravujeme je, obtížnosti až do kategorie E,“ pochlubil se Kozelka s tím, že ale i začátečníci si přijdou na své.

Foto: Novinky

Lézt po skalách mohou děti už od čtyř let.

Vybavení

Abyste se dostali až na vrchol, tak kromě odvahy potřebujete hlavně speciální vybavení - helmu, sedák, prsní úvazek, ferratový set, úvazek se smyčkou, na uvázání ferratového setu (nebo celotělový úvazek), jistítko. Vzhledem k tomu, že tento adrenalinový sport je vhodný i pro děti, a to zhruba od čtyř let, je potřeba dbát na výbavu i pro ně.

„U dětí je potřeba dbát doporučení co se ferratových setů týká. Mají menší dlaňové karabiny, mají celotělový úvazek, hlavně kvůli páteři, helmičku, rukavice a zkušený doprovod,“ nabádá Kozelka.

Bezpečnost

Vzhledem k tomu, že to je rizikový sport, je potřeba dbát na bezpečnostní pokyny a metodiku. „Určitě je potřeba mít s sebou někoho zkušenějšího nebo absolvovat kurz nebo si přímo zalézt s instruktorem, pak by se nemělo nic stát,“ usmívá se správce slánské ferraty s tím, že na Slánské hoře je možnost zúčastnit se kurzu i si zapůjčit vybavení.

Foto: Novinky

Při lezení se musí dodržovat bezpečnostní pravidla.

Přírodní památka

Slánská hora je přírodní památka. Někteří lidé zřízení lezecké cesty kritizovali kvůli obavám z jejího poškození. Úřady ji nakonec povolily. Město na ni dokonce přispělo 100 tisíc korun a i Kozelka přispěl nemalou finanční částkou ze své kapsy.

Sám Kozelka má mezinárodní licenci horského vůdce UIAGM a věnuje se i slánskému lezeckému oddílu, kam dochází na 160 dětí. Dokonce si založil cestovní agenturu, díky které se mohou zájemci zúčastnit lezení a jiných dobrodružství za hranicemi Česka.

Foto: Novinky

Roman Kozelka je akreditovaný horský vůdce.

První ferrata vznikla v roce 1843 na cestě na vrchol Hoher Dachstein v Rakousku. V Česku najdeme ještě Pastýřskou stěnu v Děčíně nebo Kočičí kameny v Jizerských horách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám