Hlavní obsah

Nebezpečná vyhlídka v Norsku láká turisty i přes značná rizika

Novinky, mšv

Pokud může být Norsko na něco skutečně hrdé, je to příroda. Oslnivé fjordy jsou turistickým cílem mnoha zahraničních návštěvníků a nejkrásnější pohled na ně je z výšky. Oblíbené jsou proto adrenalinové vyhlídky, třeba známý trolí jazyk Trolltunga. Ještě nebezpečněji ovšem vyhlíží obří balvan zaklíněný mezi dvě skály na hoře Kjerag. A několik odvážlivců na něm nalezlo i svoji smrt.

Foto: Profimedia.cz

Kromě turistů láká balvan také BASE jumpery.

Článek

Nehledě na nebezpečí, míří k zaklíněnému balvanu Kjeragbolten mnoho turistů. Fotografie z tohoto místa jsou totiž skutečně oslnivé a ta trocha adrenalinu a rizika se zdá být pro některé jako nezbytná součást takového úlovku. Z balvanu, ale i skal, do kterých je zaklíněn, se návštěvníkům naskýtá dechberoucí pohled na Lysefjord, který leží téměř na samém jihu Norska.

Foto: Profimedia.cz

Lysefjord se nachází na jihu Norska.

Kjeragbolten, nacházející se zhruba ve výšce 984 metrů nad mořem, je vedle turistů také oblíbeným cílem příznivců BASE jumpingu. Jedná se o extrémní adrenalinovou aktivitu, která v sobě spojuje horolezectví a plachtění vzduchem. Není ovšem překvapením, že někteří lidé nalezli na slavném zaklíněném balvanu i svou smrt. Obzvlášť za deště je totiž kámen kluzký a nedoporučuje se na něj vstupovat.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka Preikestolen patří mezi nejnavštěvovanější místa v zemi.

Balvan ovšem není jedinou adrenalinovou vyhlídkou, ze které se turisté mohou kochat pohledem na Lysefjord. Leží tu rovněž slavný kvádrovitý blok Preikestolen, jenž bývá dalším oblíbeným cílem zahraničních návštěvníků. Oproti Kjeragboltenu je tato varianta navíc mnohem bezpečnější. Podle oficiálního norského turistického portálu se navíc jedná o jedno z nejnavštěvovanějších míst v zemi vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám