Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější českou památkou byl loni opět Pražský hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce vedl žebříček nejnavštěvovanějších turistických cílů opět Pražský hrad. Zavítalo na něj 2,1 miliónu návštěvníků, meziročně o 12 procent více. Na druhé příčce se umístila lanová dráha na Petřín, která svezla téměř 1,8 miliónu lidí, což bylo o 19 procent více než v roce předchozím. Vyplývá to z žebříčku návštěvnosti 600 turistických cílů, který v pondělí zveřejnila agentura CzechTourism.

Foto: Novinky

Pražský hrad

Článek

Pražské zoologické zahradě, která skončila na třetím místě, vzrostla meziročně návštěvnost o desetinu na 1,4 miliónu návštěvníků. „Výsledky potvrzující zvýšení návštěvnosti turistických cílů v ČR mě potěšily, stejně jako početné zastoupení našich regionů v první padesátce nejvyhledávanějších míst českých a zahraničních návštěvníků,” uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Do žebříčku nejnavštěvovanějších památek Česka se promítlo i postupné rozšiřování množství památek zařazených do žebříčku. V první desítce se tak nově objevil Aqualand Moravia v Pasohlávkách v okrese Brno-venkov.

„Aktuálně zjišťujeme návštěvnost téměř 600 objektů z celé republiky a postupně se snažíme databázi doplňovat. Kromě kulturních památek a hradů či zámků sledujeme i návštěvnost technických památek, některých zážitkových atrakcí, ale třeba i jaderných elektráren,” uvedla ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová. U převážné většiny objektů letos podle Vogelové návštěvnost rostla.

PořadíObjektNávštěvnost v tisících osobkraj
1.Pražský hrad2100,7Praha
2.Lanová dráha na Petřín, Praha1753,0Praha
3.Zoologická zahrada Praha1448,4Praha
4.Dolní oblast Vítkovic a Landek Park, Ostrava1301,6Moravskoslezský
5.AquaPalace Praha1022,8Praha
6.Staroměstská radnice867,8Praha
7.Národní galerie v Praze712,7Praha
8.Aqualand Moravia712,4Jihomoravský
9.Zoologická zahrada Zlín (Lešná)668,3Zlínský
10.Petřínská rozhledna660,4Praha
zdroj: CzechTourism

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám