Hlavní obsah

Navštívit nejizolovanější zemi světa můžete díky brýlím pro virtuální realitu

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská firma vytváří virtuální videa, která divákovi navodí pocit reálné přítomnosti na daném místě. Brýle uzpůsobené ke sledování 360stupňových videí umožní navštívit různé lokace i se rozhlédnout po okolí. Teď dokážou zájemce přenést do Pchjongjangu, hlavního města Severní Koreje.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální realita vás zavede do severokorejského hlavního městaVideo: SceneThere/Marcus Olsson

 
Článek

Severní Korea má status neizolovanější země světa. Turistům není povolen volný pohyb po zemi a cestovní ruch je pouze organizovaný. Místní pamětihodnosti tak můžete navštívit pouze za doprovodu školených severokorejských průvodců.

Díky virtuálnímu prostoru vytvořenému švédskou firmou SceneThere se teď však můžete svobodně porozhlédnout po Pchjongjangu, hlavním městě této autoritářské země. Virtuální přenos umožňují speciálně navržené brýle pro sledování 360stupňových videí, díky kterým má divák pocit, jako by se na daných místech opravdu nacházel.

Po jejich nasazení se může virtuální turista podívat do deseti lokalit v severokorejské metropoli. Okolí si může prohlédnout stejným způsobem jako při reálné procházce. Stačí pootočit hlavou a obraz záznamu se posune v závislosti na divákově pohybu. Tato technologie výroby virtuálního prostoru patří k novinkám a nejčastěji ji využívá herní průmysl.

Autentický zdroj

„Chtěli jsme vytvořit co možná nejpřirozenější dokument,“ řekl agentuře AP spoluzakladatel a generální ředitel firmy SceneThere, Marc Olsson. „Doufám, že díky tomu širší veřejnosti ukážeme každodenní život v Pchjongjangu, a tím jí pomůže lépe pochopit celou zemi,“ dodává.

Firma SceneThere má za sebou i některé další projekty virtuální reality, jeden z nich mapuje prostředí brazilské chudinské čtvrti, takzvané favely. Podle Olssona mají podobné technologie velký potenciál. Spatřuje v nich například způsob autentického informačního zdroje pro novináře.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám