Hlavní obsah

Svět pod povrchem: U čínského města leží 80 krasových jeskyní

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ponořit se do tajemného podzemního světa jeskyní mohou turisté u čínského města I-sing. V jeho okolí se totiž nachází kolem 80 vápencových jeskyní nejrůznější tvarů i velikostí. Vůbec nejznámější a nejvýznamnější je třípatrový systém Šan-ťüan, který je nejstarší turisticky zpřístupněnou krasovou jeskyní v Číně. Je velmi oblíbenou atrakcí, především pro své útvary, kterým na tajemnosti dodává i pestrobarevné nasvícení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U čínského I-singu se nachází systém 80 vápencových jeskyníVideo: AP

 
Článek

Jeskyně Šan-ťüan má tři hlavní a poměrně rozlehlá patra, v tom nejnižším vede podzemní řeka, kterou mohou turisté brázdit na lodičkách a obdivovat i vodopád. Asi nejpozoruhodnější je ale horní jeskyně, které se přezdívá Mlžná. V ní zaujme kromě krasové výzdoby a její rozlehlosti také fakt, že teplota se celoročně drží na příjemných 23 stupních Celsia. Díky konstantní teplotě se uvnitř tvoří mlžné opary, které daly jeskyni jméno.

Za zpřístupnění jeskyní veřejnosti je zodpovědný rodák z I-singu Čchu Nan-čchiang, který se po dlouholeté úřednické kariéře rozhodl vrátit do svého rodiště a začít podzemní komplex Šan-ťüan kultivovat. Nechal do něj nainstalovat například podlahu či schodiště, které všechny tři patra spojuje. Jeskyně kvůli tomu není sice stoprocentně přírodní a autentická, ale zase se v ní mohou turisté pohybovat bez průvodce.

K průzkumu vybízejí i bambusové lesy

Práce na jeskyni začaly kolem roku 1921, a ta se veřejnosti poprvé otevřela v listopadu 1934. Dnes je Šan-ťüan považována obyvateli za jednu ze tří nejkrásnějších jeskyní v Číně a má značný kulturní i historický význam. Je navíc spojena také s několika legendami, z nichž jedna je čínskou verzí milostného příběhu Romea a Julie.

Další významnou jeskyní kolem I-singu je podle serveru China Highlights například Čang-kung. Je druhá největší, rozlohou je srovnatelná s jedním fotbalovým hřištěm. Podobně jako v Šan-ťüan se i zde mohou návštěvníci vydat na projížďku lodí na podzemní říčce. Stojí tu navíc i malý buddhistický chrám.

Koho by snad omrzelo prozkoumávání jeskyní, může se vydat do samotného I-singu, který je známý produkcí čaje, tradiční keramikou nebo výrobky z bambusu. Typická čínská rostlina pokrývá horská úbočí v celé provincii Ťiang-su, obzvláště vyhledávanou atrakcí je pak les zvaný Bambusové moře, který je jedním z největších v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám