Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte do středověku nebo do světa fantasy

Novinky, mšv

S postupujícím jarem začínají nejen na českých hradech a zámcích oblíbené historické akce. Už tento víkend se můžete ponořit do středověku a vyrazit do dob rytířských klání a spanilých dam. Pokud ovšem dáváte přednost spíše fantazii, můžete vyrazit i do zcela jiného světa, světa plného čarodějů, orků, elfů a dalších bytostí. A ti, kteří mají sportovní ducha mohou vyrazit na rodinné běžecké klání.

Foto: Profimedia.cz

Přeneste se do středověku. Ilustrační foto

Článek
Praha

Do světa fantasy

V sobotu se pražská Tvrz Hummer promění na městečko z populárního světa herní série Warcraft. Návštěvníci na místě naleznou například alchymisty, trenéry lukostřelby, šermu či jezdectví, pro děti jsou přichystány nejrůznější soutěže. Přichystány jsou rovněž souboje mezi lidmi a orky nebo foto koutek, kde bude možné zapůjčit si originální kostýmy z fantasy světa. Další informace o akci najdete zde.

Výročí Marie Terezie

V sobotu uplyne přesně 300 let od narození významné vladařky Marie Terezie. V muzeu voskových figurín Grévin je na její počest připravena dobová oslava v královském stylu. Konat se bude i v neděli. Akce láká na živou hudbu, šermířské souboje, tvůrčí dílny, ale také na slavný Sacher dort, který se zde bude v oba dny servírovat. Připraven je rovněž fotokoutek s dobovým oblečením. Další informace zde.

Prohlídky Noemovy archy

Komentované prohlídky expozice Národního muzea Archa Noemova se uskuteční v sobotu. Výstava je zaměřena na fascinující živočichy, kteří v minulosti obývali naši planetu, především pak na obratlovce a rozmanitost jejich forem. Při prohlídce procestují návštěvníci polární oblasti i tropické lesy, ale také hlubiny moří či oceánů. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Královské slavnosti

Zámek Loučeň se o víkendu přesune do dob Lucemburků. Vypravte se na cestu časem, přihlížejte královskému průvodu či rytířským turnajům a připojte se ke středověké hostině. Děti pobaví fakíři, kejklíři a šašci, pozornost přitáhnou sokolnická vystoupení, nouze nebude ani o dobovou hudbu a tanec. Návštěvníci budou mít možnost setkat se s několika postavami této epochy, například s králem Janem Lucemburským. Více zde.

Jihočeský kraj

Den fantazie

Sobotní den v parku Zeměráj v Kovářově bude zasvěcen fantazii a starým dobám. Na akci budete mít možnost vyrobit si s dětmi třeba kouzelný amulet, vyzkoušet si práci na hrnčířském kruhu nebo poznat další stará řemesla. Připraveno je rovněž více než 100 nejrůznějších her a hlavolamů, které dají pořádně zabrat vašemu myšlení. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Od páry k elektřině

Holoubkov u Rokycan ožije v sobotu zvukem parních strojů. Všichni nadšenci do techniky jsou zváni na setkání, na kterém poodhalí vývoj techniky od parostrojů až po současné sofistikované technologie. Připravena je kromě desítek exponátů také projížďka parním vlakem. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Příběh Kyselky

Další ze série prohlídek lázní Kyselka proběhne tuto neděli. Návštěvníci se v úvodu přenesou do zlatého věku lázní a poté se vydají po stopách Heinricha Mattoniho prozkoumat areál a v závěru budou moci navštívit rovněž Mattoniho muzeum. Prohlídka trvá přibližně hodinu a čtvrt, sraz zájemců je v 10:00 hodin na parkovišti u muzea.

Ústecký kraj

Den dětí a matek

V sobotu se bude v děčínské zoo slavit v předstihu dětský den a v neděli pak den matek. Na vaše ratolesti čeká odpoledne plné soutěží o ceny, seznámit se budete moci s mladými hasiči z Domu dětí a mládeže, v neděli pak bude přichystána 50procentní sleva na vstupné pro všechny maminky a další výhody. Podrobnosti zde.

Rodinná soutěž

Máloco stmelí rodinu tolik, jako společná účast v soutěži. V sobotu se jedna taková koná v Oseku. Sportovně laděná akce provede zájemce po městě a na jednotlivých stanovištích budou připraveny úkoly se soutěžními otázkami. Startuje se v 8:30 hodin v areálu ITC. Další informace zde.

Liberecký kraj

Májové veselí

Vezměte rodinu a přijďte se s ní v sobotu veselit na náměstí Republiky v Doksech. Čeká na vás bohatý kulturní program, který čítá například hudební vystoupení či vystoupení mažoretek. Společně se svými čtyřnohými mazlíčky se představí kynologové s ukázkami výcviku psů a pro zpestření bude možné zhlédnout také několik auto veteránů. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Family Cup

Zábavné a sportovně laděné odpoledne pro celou rodinu je nachystáno na sobotu. Uskuteční se v Hradci Králové a spolu s dětmi se můžete těšit na nejrůznější běžecké závody, které jsou určeny těm nejmenším, ale i dospělým. Na své si skutečně přijdou všechny věkové kategorie, ať už děti od tří let, tak i maminky s kočárky nebo i babičky s dědečky. Více informací o akci najdete zde.

Pardubický kraj

Hrnčířská sobota

Na Veselém kopci v Hlinsku je na sobotu nachystána Hrnčířská sobota. Na ní budete mít možnost sledovat práci několika desítek hrnčířek a keramiků z celého Česka. Aby se ovšem jen nekoukalo, je především pro děti připraven program s tvůrčími dílničkami, ve kterých si budou moci sami vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu, modelování z hlíny nebo malování keramiky a porcelánu. Podrobnosti zde.

Vysočina

Hodokvas na hradě

Na hradu Roštejn se v sobotu uskuteční historická akce, plná rytířů, kejklířů a dalších dobových postav. Na návštěvníky čeká plno představení, tržiště, ukázka řemesel, ale také aktivity, které potěší malé i velké. Akce je dobročinná, veškerý výtěžek poputuje organizaci, která pomáhá lidem trpícím nemocí motýlích křídel. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Rok na vsi

V malebné vesničce Kuželov je na sobotu připravena akce, která návštěvníky seznámí, jak probíhá rok v hospodářství. V tamním větrném mlýně je přichystáno spousta zábavných úkolů, které děti i dospělé blíže seznámí například s tím, jaké plodiny se sejí a které sází, jak dobře rozpoznat zemědělské nářadí a co vše musí takový hospodář zvládnout. Další informace k akci najdete zde.

Olomoucký kraj

Pohádkové prohlídky

Navštívit nejrůznější pohádky a vplout do populárních příběhů budete moci o víkendu na zámku Plumov. Uskuteční se zde totiž speciální pohádkové prohlídky, při kterých se setkáte například se Šípkovou Růženkou, císařem Rudolfem II. a Golemem nebo s vodníkem a čertem z Princezny ze mlejna. Akce začíná v oba dny v 10:00 hodin a prohlídky se konají v hodinových intervalech. Více informací zde.

Zlínský kraj

Den Země

Proč by se měl Den Země slavit jen jednou v roce, proč ho neoslavit vícekrát? Třeba v sobotu na štěrkovně Spytihněv. Těšit se můžete na povídání o rybách, sázení stromků, ale také na předváděcí akci složek záchranného integrovaného systému. Na malé návštěvníky pak čeká malování na obličej, ale také spousta zábavných a poznávacích her. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Komedianti na hradě

Hrad Hukvaldy se v sobotu ocitne v obležení kejklířů a komediantů. Ti si pro návštěvníky připravili bohatý program. Uvidíte nejrůznější kejkle, ale také rytířské povídání o princi Bajajovi, žonglérské vystoupení a mnoho dalšího. Vstupné je za 70 korun, snížené za 20. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám