Hlavní obsah

Městečko Monowi má jedinou obyvatelku. Je starostka, barmanka i knihovnice

Novinky, mšv

Právě projíždíte městečkem Monowi. Po pravé straně vidíte pole, les, a tam dům starostky Elsie Eilerové. Kromě toho, že tomuto místu na konci světa šéfuje, je zároveň jedinou obyvatelkou. Její společenský život možná dvakrát nevzkvétá, ale zase se nemusí hádat se sousedy. A rozhodně se nenudí, protože kromě starostky je také barmanka a knihovnice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud se ptáte, zda existuje vůbec nějaký důvod, proč navštívit takové místo, jako je Monowi, pak je asi nutné přiznat, že žádný dobrý neexistuje. Tedy v případě, že vás nepřitahují zvláštní místa s možná trochu bizarními obyvateli. Nebo jako v případě této výspy v americké Nebrasce jednou obyvatelkou. Při sčítání lidu v roce 2000 mělo městečko dva stálé rezidenty, kromě Elsie to byl její manžel Rudy, který ale o několik let později zemřel.

Od té doby funguje Elsie na pozici starostky, otevřela si také bar — sama sobě udělila licenci na prodej alkoholu a veškeré daně platí rovněž sama sobě. Na památku svého manžela také otevřela veřejnou knihovnu, kam dala k dispozici veškerou manželovu knižní sbírku čítající přes 5000 výtisků.

A díky těmto drobným atrakcím se jí vlastně daří lákat návštěvníky i z desítek kilometrů vzdálených měst. Její bar i knihovna se navíc už několikrát objevily i na amerických televizních stanicích.

Osud městečka Monowi není až tak smutný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ačkoli lepší časy má tohle místo už nenávratně za sebou. Ve 30. letech minulého století ho obývalo 150 rezidentů — což byl mimochodem absolutní vrchol. Jenže když začala v okolí expandovat mnohem větší a perspektivnější města, obyvatelé se logicky začali přesouvat za prací a populace Monowi ubývala, až nakonec zůstali pouze dva starousedlíci, teď už tedy jen jedna.

Ale jak je vidět, při toulkách nekonečnou Amerikou do Monowi skutečně někdo zabloudí a mnohdy i cíleně. Bizarní příběhy a osudy zkrátka táhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám