Hlavní obsah

Noc za mřížemi: Vězeňské hotely slaví úspěch, někde hosty i trestají

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by bylo cestování bez autentických zážitků? Jedním z nich může být třeba i obyčejné přespání v hotelu. V neobyčejné se ovšem může proměnit přenocováním v netradičním hotelu - třeba v tom, který býval vězením. Zatímco třeba v Nizozemsku se návštěvníci uvelebí v luxusních a vizuálně podmanivých pokojích, v Litvě si užijí i mříže či tresty. Tak či tak, oba koncepty slaví velký úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Koncept vězeňských hotelů slaví úspěch napříč planetou. Hotel příznačně nazvaný Alcatraz můžeme najít v Německu.

Článek

Koncept vězeňského hotelu můžeme nalézt napříč celou planetou. Kromě nizozemského Roermondu či lotyšské Liepaje, mohou turisté za ubytováním v celách vyrazit třeba do slovinské Lublaně. Tamní hotel býval vojenskou věznicí, návštěvníci se v něm dočkají mříží na oknech i dveřích. Cely ovšem vyzdobili slovinští i zahraniční umělci a na rozdíl od skutečného vězení, dostanou návštěvníci od svého „kutlochu“ klíče. [celá zpráva]

V podobném duchu se nese také německý hotel Alcatraz v Kaiserslauternu, kde návštěvníci vyfasují typická pruhovaná pyžama a také si pospí v tradičních celách. Mříže najdou na oknech, ale je jimi obehnaná třeba i recepce. Pravidla jsou ovšem poněkud volnější než v opravdovém kriminále. Pokud cestujete ve dvou, můžete si připlatit za dvoulůžko. Mimo to se návštěvníci mohou zapsat na exkurzi, v jejímž rámci se podívají do původních a dosud nezrekonstruovaných prostor vězeňské budovy.

Nic pro slabší povahy

V lotyšském vězeňském hotelu Karosta čeká návštěvníky mnohem drsnější zkušenost. A také mnohem více autentická. Za zhruba 400 korun si užijí noc v ošuntělých celách, ve stejných podmínkách, jako trestanci během druhé světové války či pozdější komunistické éry. Výhružky smrti, varovné výstřely, verbální útoky nebo tresty v podobě fyzického cvičení — to je pouze zlomek toho, co návštěvníci mohou v Karostě prožít. A přesto za to ochotně platí.

Foto: Profimedia.cz

Výrazného komfortu se v hotelu Karosta návštěvníkům nedostane.

„Každá cela je zařízena velmi prostě. Je zde postel, malá skříňka a toaleta. Zkrátka tak, jak to ve vězení bývá. Dostane se vám také nefalšované vězeňské stravy,“ uvádějí stránky ubytovacího zařízení. Návštěvníci musí předem podepsat potvrzení, že souhlasí s tím, aby je zaměstnanci uráželi a že budou striktně dodržovat pravidla, která jim jakožto trestancům po dobu jejich pobytu přísluší.

Ten, kdo se pokynům bachařů vzepře, si bude muset za trest zacvičit nebo vyfasuje nějakou nucenou práci — mytí toalet kartáčkem na zuby zřejmě nebude dvakrát příjemná a záslužná činnost.

Foto: Profimedia.cz

Nocležníkům se dostane vskutku autentických zážitků, včetně ponižování a urážek.

Jenže na takto drsnou zkušenost nemá náturu každý. Ne zcela vhodné je přenocování v hotelu pro slabší povahy. Středoškolská studentka Liene Tiruma navštívila Karoste v rámci školního výletu. „Na začátku mi to připadalo jako zábava, ale po zhruba dvaceti minutách jsem dostala strach, že se odsud už nikdy nedostanu. A nebudou se k vám chovat lépe jen proto, že jste dívka. Musela jsem dělat opravdu těžké cvičení, a když jsem neposlechla nebo si stěžovala, naložili mi další,“ napsala na facebookové stránky ubikace.

Výjimkou není ani luxus

Zatímco někde se nocležníkům dostane strohých až nepěkných a nepříjemných interiérů, v nizozemském městečku Roermond najdou naopak oslnivý luxus. Vězení tu připomíná už máloco. Maximálně dlouhá chodba, osázená dveřmi do cel. Na komfort si tu ale návštěvníci rozhodně stěžovat nemohou. Společné prostory jsou vybaveny stylovým nábytkem a intimní atmosféru dokreslují barevná světla.

Foto: Profimedia.cz

Společné prostory jsou vybaveny designovým nábytkem.

Neméně oslnivé jsou i interiéry jednotlivých pokojů, zařízené v jednoduchém takřka skandinávském stylu. Mříže na oknech tu nenajdete, naopak okna jsou opatřena i závěsy, aby nocležníky ráno nerušilo světlo. Koupelna ani zdánlivě nepřipomíná vězeňské záchodky. Požitkářům přijde vhod veliká vana, tedy pokud si připlatí za lepší a větší pokoj. Hosté si nebudou stěžovat ani na zdejší gastronomii, vychutnat si ji mohou také ve stylovém venkovním atriu, které zdobí fontánka.

Foto: Profimedia.cz

Pokoje mají stylový interiér, kterému dominuje třeba cihlový strop s trámy.

Koncept slaví u návštěvníků velký úspěch. „Navštívil jsem hotel už podruhé. Prostředí je okouzlující a kuchyně by zasloužila Michelinskou hvězdičku,“ píše jeden z hostů na TripAdvisoru. „Místnost byla velká, plně vybavená, čistá a stylová. Personál je příjemný a nápomocný,“ přidává se další host.

Reklama

Výběr článků

Načítám