Hlavní obsah

Národní galerie se otevře až v úterý. Dluží nám milióny, tvrdí agentura

• Aktualizováno
Novinky, mif

I v neděli zůstaly budovy Národní galerie v Praze zavřené kvůli sporu s bezpečnostní agenturou o nezaplacené faktury. A změna během víkendu rozhodně nepřijde, otevřeno bude opět až v úterý.

Foto: Jan Černý, ČTK

Budova Národní galerie v Praze

Článek

„V tomto okamžiku mohu potvrdit, že Národní galerie bude v úterý 28. února znovu zpřístupněna. Problém se bude v podstatě týkat jen tohoto víkendu, za což se samozřejmě nesmírně omlouvám,“ uvedl pro Český rozhlas Plus v neděli ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Všechny budovy zůstaly zavřené kvůli tomu, že se vedení galerie nedohodlo s bezpečnostní agenturou a tak nemá vystavené exponáty kdo chránit. To potvrdili již v sobotu večer zástupci agentury ABAS, kteří původně uzavřeli s galerií smlouvu až do roku 2020.

Nezaplatili faktury

Smlouva však byla v pátek vypovězena. „K odstoupení od prováděcí smlouvy společnost přistoupila po závažném porušování závazků ze strany Národní galerie Praha,“ uvedla mediální zástupkyně agentury Eva Kijonková s tím, že galerie doposud stále ještě nezaplatila faktury poskytnuté od listopadu loňského roku.

„Jen za listopadové a prosincové faktury činí dlužná částka více než šest miliónů korun. Jsme překvapeni, že takto se chová společnost zřizovaná státem," podotkla Kijonková. Dále doplnila, že agentura nabídla galerii základní bezpečnostní ochranu všech objektů po dobu nezbytně nutnou.

Galerie hospodaří podle se šesti historickými budovami, spravuje na 400 000 uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun, připomněla ČTK. Celkem si vloni přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712 690 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám