Hlavní obsah

Francouzské muzeum vystaví největší letoun na světě, pojme přes 850 lidí

Novinky, mšv

V příštím roce budou mít návštěvníci francouzského muzea letectví a kosmonautiky možnost spatřit opravdu technický unikát. Muzeu se totiž podařilo zajistit testovací prototyp největšího dopravního letounu na světě, Airbusu A380, přezdívanému Superjumbo. Ten dokáže přepravit až 853 pasažérů. Vedení instituce doufá, že gigantický prostředek přiláká do muzea mnoho návštěvníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří Airbus A380 se stane součástí leteckého muzea ve francouzském Le BourgetVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se navíc o historickou událost, společnost Airbus totiž vůbec poprvé svolila k tomu, že některé ze svých testovacích letadel poskytne muzeu. Kurátoři tak slaví jednoznačné vítězství. V expozici bude gigantický dopravní prostředek stát vedle jednoho ze starších modelů Boeingu 747 a podle vedení muzea pomůže nová atrakce přilákat do muzea více návštěvníků, kteří budou chtít spatřit tento kolos na vlastní oči.

„Jedná se o prototyp, největší letoun na světě, je bezpečný, dokáže poskytnout komfort i v tak velkém měřítku... Takže jsem hrdá, že takovou zkušenost můžeme zprostředkovat našim návštěvníkům alespoň ze země,“ tvrdí ředitelka Musée de l’air et de l’espace (Muzeum vzduchu a vesmíru) Catherine Maunouryová.

Letoun byl přivezen ze sídla společnosti ve francouzském Toulouse do okrajové části Paříže Le Bourget, kde muzeum stojí. Technici nyní budou dopravní prostředek instalovat do expozice. „Jsme rádi, že letadlo nabere druhý dech a bude sloužit zase jinému účelu. Zdálo se nám to lepší než ho rozebrat poté, co splnilo svůj původní úkol,“ řekl pro Reuters vedoucí letecký inženýr z firmy Airbus Gerard Desbois.

Reklama

Výběr článků

Načítám