Hlavní obsah

Vyprahlou poušť svlažuje neobvyklý gejzír

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oázy v poušti nikoho nepřekvapí. Ozdobou písečné krajiny se ovšem může stát i velmi neobvyklý a pestrobarevný gejzír. Ty by člověk čekal spíše na Islandu či Novém Zélandu, ale jeden se nachází také uprostřed nevadské pouště Black Rock Desert v USA. Zajímavostí je, že má trojitý vrchol a byl vytvořen v podstatě uměle.

Foto: Profimedia.cz

Gejzír je ozdobou nevadské pouště.

Článek

Gejzír, který nese jméno Fly, byl vytvořen v důsledku umělého vrtu, ze kterého začala následně tryskat voda. Trojitý vrchol je zase spojen se srážlivostí minerálů, které daly vzniknout skutečně ojedinělému přírodnímu úkazu.

Řasy a sinice, které ho pokrývají, navíc vytvářejí fantastickou plejádu barev, díky které ho nelze přehlédnout. Kolem jeho tří vrcholů se nachází také několik kaskádovitých jezírek, do kterých dopadá tryskající voda. Gejzír se však nachází na soukromém pozemku a do jeho bezprostřední blízkosti se tudíž turisté nedostanou.

Foto: Profimedia.cz

Pestrobarevný gejzír chrlí vodu nepřetržitě.

Fly, zvaný též Fly Ranch Geyser, který se nachází v severozápadním nevadském okrese Washoe na rozdíl od mnoha gejzírů chrlí vodu nepřetržitě a nikoli ve frekvenci několika výtrysků. I proto si jeho krásu mohou kolemjdoucí užít alespoň zpovzdálí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám