Hlavní obsah

V italském umírajícím městě žije pouhých šest obyvatel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italskému Civita di Bagnoregio se přezdívá umírající město. Tyčí se na stolové hoře nad údolím řeky Tibery a jediná cesta na vrchol vede po dlouhém mostě. I proto není divu, že zde bydlí pouhých šest celoročních rezidentů. Za přezdívku ovšem mohl i relativně nízký zájem turistů v minulosti nebo také fakt, že se městečko kvůli erozi pomalu propadá.

Foto: Profimedia.cz

Město se kvůli erozi propadá.

Článek

Moderní doba do Civita di Bagnoregio však pronikla jen minimálně. Kvůli špatnému přístupu si městečko zachovalo svůj autentický ráz i vlastní životní tempo, i když zde už prakticky nikdo nebydlí. Snad jen pár starousedlíků, kteří si na metaforické odříznutí od zbytku světa zkrátka zvykli.

Foto: Profimedia.cz

Město zažilo rozkvět ve středověku.

Jako spousta podobných italských měst, která zažila rozkvět především ve středověku, bylo Civita di Bagnoregio původně etruskou osadou. Oblast byla osídlena už 500 let před naším letopočtem a vedla tudy důležitá obchodní trasa. I v dalších historických etapách se jednalo o významný bod.

Teprve po silném zemětřesení v roce 1695 se začali obyvatelé z města stěhovat pryč, protože byla jejich obydlí silně poškozena. Seismická činnost navíc výrazně urychlila také erozi, kvůli které se Civita di Bagnoregio začalo propadat. O to větší důvod měli stávající rezidenti k opuštění svého domova.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z památek je kostel San Donato.

Středověkou perlu, která se nachází v centrální italské provincii Viterbo, nyní znovuobjevují turisté. Město se nachází zhruba 120 kilometrů severně od Říma a jednou z významných památek je například kostelík San Donato ze 13. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám