Hlavní obsah

Nejstarší burzovní budova světa se už nevyužívá, turistům je ale nepřístupná

Novinky, mšv

Belgické Antverpy patří k architektonicky nejhezčím evropským městům. Kromě toho, že zdejší přístav je jedním z největších na kontinentu, nachází se zde také nejstarší burzovní budova světa. Žel bohu se její brány nadobro zavřely v roce 1997 a turisté její úchvatný vnitřek obdivovat nemohou. Do budovy se ovšem nedávno vypravila fotografka Ioanna Saellarakiová, aby zážitek zprostředkovala i ostatním.

Foto: Profimedia.cz

Budova burzy se uzavřela už v roce 1997.

Článek

Úplně poprvé se antverpská burza otevřela už v roce 1531 a byla vzorem pro mnohé další finanční budovy v Evropě, například i v Londýně. Jenže původní stavbu poničil v roce 1583 požár, a tak musela být postavena znovu. Když se téměř veškeré finanční dění přesunulo do Bruselu, zůstala burza nevyužitá a v roce 1997 byly nadobro uzavřena. V netknutém stavu zůstává až dodnes, jelikož není přístupná ani pro turisty, což je poměrně škoda, protože je na co se dívat.

Foto: Profimedia.cz

Z budovy se plánovalo udělat hotel či restauraci.

Foto: Profimedia.cz

Burza je postavená v pozdně gotickém slohu.

Budova zatím chátrá, ačkoli se objevilo několik návrhů na její využití. Díky okouzlující pozdně gotické architektuře se plánovalo přestavět ji na pětihvězdičkový hotel nebo luxusní restauraci, oba návrhy však kvůli financování pohořely.

Foto: Profimedia.cz

Antverpy jsou druhým největším městem Belgie.

Antverpy, ve kterých burzovní budova stojí, jsou druhým největším městem Belgie. V podobném slohu je vystavěno i několik dalších dominant, například gotická katedrála na nábřeží zasvěcená Panně Marii. Nedaleko odsud se pak nachází majestátní renesanční budova radnice.

Město je také známé díky diamantovému průmyslu. A před několika měsíci se zde slavnostně otevřela budova architektky Zahy Hadid. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám