Hlavní obsah

Umírající milionář postavil v Argentině pohádkovou vesnici

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat do minulosti čeká všechny návštěvníky, kteří vstoupí do vesnice Campanopolis. Ač stojí nedaleko argentinského Buenos Aires, je inspirována španělskou středověkou architekturou. Ve skutečnosti ale pohádkové místo vyrostlo teprve v 70. letech minulého století. Vybudoval ho milionář, kterému byla diagnostikována rakovina, a tak se rozhodl splnit si svůj dlouholetý sen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinský milionář nechal postavit středověkou španělskou vesniciVideo: AP

 
Článek

Když byla magnátovi Antoniu Campanovi zjištěna rakovina krku, chtěl své zbývající dny strávit tím, že si splní sen. Zhruba 20 kilometrů za hlavním městem Argentiny v Gonzáles Catanu nechal vybudovat místo jako z Carrollovy Alenky. Místo, ve kterém jsou schody, které nikam nevedou a domy mají stropy ze dveří.

Nyní vesničku pojmenovanou Campanopolis vede Campanův syn Oscar. „Můj táta tenhle pozemek koupil v 70. letech a chtěl si na něm vybudovat farmu. Ale když se jeho zdravotní situace zhoršila, změnil plány a začal pracovat na pohádkové vesnici. Byl tomu naprosto oddaný,“ tvrdí Campana mladší.

Zrecykloval materiál

Vesnička je teď nejzelenějších 200 hektarů v okolí, ačkoli před 30 lety zde nebylo vůbec nic, jen holá pláň. Antonio Campana se při tvorbě vesnice nechal inspirovat architekturou středověkého Španělska a Itálie, podle syna Oscara tím chtěl uctít duše svých předků. Do budov však zakomponoval nejrůznější fantaskní prvky, ať už zmíněné stropy ze dveří či schody vedoucí do nikam.

„Ke stavbě použil spoustu věcí, které lidé vyhodili, protože pro ně nenašli využití. Zdi splácal ze sutě nebo z cihel na žáruvzdorné pece. Recyklovat materiál bylo součástí jeho konceptu, myšlenky Campanopolis,“ vypráví obchodníkův syn.

Otevřeno jen čtyři hodiny v týdnu

V současnosti je vesnice samozřejmě přístupná turistům, kteří se mohou ztratit v úzkých uličkách. Neobvyklý materiál navíc podle Oscara dodává místu zvláštní auru, jelikož každý prvek v sobě ukrývá kus historie, nějaký příběh – něco, čeho by se při spolupráci s profesionálním architektem nedocílilo.

Navzdory diagnóze žil Antonio Campana ještě 20 let a veškerou svou energii vkládal do svého projektu. Pracoval na něm i svýma holýma rukama, někdy i 16 hodin denně, a ještě instruoval 100 dělníků, kteří mu sekundovali.

Když obchodník v roce 2008 zemřel, jeho životní dílo se otevřelo veřejnosti. Nicméně otevřeno je pouhé čtyři hodiny v týdnu, vesnici si však lze pronajmout pro soukromé události. V roce 2011 zde také probíhalo slavnostní promítání pilotní epizody seriálu Hra o trůny.

Reklama

Výběr článků

Načítám