Hlavní obsah

Žvýkačkové jezero mohou turisté obdivovat jen z vrtulníku

Novinky, mšv

Ačkoli je Austrálie nejmenším kontinentem, přírodních zajímavostí ukrývá mnoho. Jednou z nich je růžové jezero Hillier na ostrůvku při jihozápadním pobřeží. Žvýkačkové zabarvení turisty přitahuje jako magnet. Jezero bylo navíc dlouho obestřeno tajemstvím a nebylo známo, co za jeho nezvyklou barvou stojí.

Foto: Profimedia.cz

Růžové jezero v Austrálii

Článek

Slané jezero bylo poprvé objeveno začátkem roku 1802 a prakticky od té doby si vědci lámali hlavu, co stojí za jeho zbarvením. Nakonec se zjistilo, že v jeho vodách žije mikroorganismus, který při kontaktu se slanou vodou vypouští červené barvivo. Je zároveň jediným, co v jezeře žije.

Na rozdíl od mnoha ostatních růžových jezer, která se na planetě nacházejí, je Hillier růžové po celý rok. Voda nemění svou barvu, ani když se odebere a nechá odstát.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na jezero si turisté užijí jen z ptačí perspektivy.

Svou slaností je jezero Hillier srovnatelné s Mrtvým mořem, je tudíž bezpečné ke koupání. Tedy bylo by, jelikož se ale turisté nedostanou přímo na ostrov, výhled na žvýkačkové jezero si užijí pouze z ptačí perspektivy. Lokalita totiž slouží jen k výzkumným účelům, navíc se všude kolem jezera nachází bujný les a ostrov nenabízí prakticky žádné další zajímavosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám