Hlavní obsah

Opice pomáhají thajské ekonomice, místní jim pořádají festival

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajská provincie Lopburi je známá velkou populací makaků. Díky tomu se jí také někdy přezdívá opičí provincie. Primáti výrazně přispívají k udržování ekonomiky, jelikož jsou turistickým lákadlem a mnoho cestovatelů míří do oblasti právě za nimi. Jako výraz díků místní opicím každoročně pořádají festival s bohatým ovocným občerstvením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky opicím vzkvétá v thajském Lopburi turistický ruchVideo: Reuters

 
Článek

Opice se staly nedílnou součástí života v Lopburi, stejnojmenném městě provincie, usídlily se v budovách a nebojácně také šplhají po turistech. Většinou jsou neškodné, některé ale rády koušou nebo štípají. „Byla jsem překvapená, že mě jedna z opic kousla, ale předpokládám, že akorát nebyla tak milá jako ostatní. Ty se zdály být milé a přátelské, příště musím být obezřetnější,“ tvrdí turistka z Litvy Linda Tarvidová.

Jelikož jsou opice hlavním lákadlem provincie, a díky nim proudí z cestovního ruchu i tolik potřebné finance, odvděčují se jim Thajci každoročním festivalem, kdy jim připraví bufet s ovocem. Letošní ročník se uskutečnil v sobotu, ale oproti předešlým akcím nebyl tak velkolepý. Kvůli nedávné smrti thajského krále nechtěli organizátoři projevit neúctu po dobu truchlení.

„Stále jsme z odchodu krále smutní, takže jsme festival uspořádali ve skromnějším duchu, abychom nebyli neuctiví. Příští rok se ale opět navrátí ke své slávě a lesku jako v předešlých 26 letech,“ řekl pro Reuters organizátor Yongyuth Kitwatananusoth. Jen ve městě Lopburi žije přes 3000 tisíce makaků, ale ve zbytku provincie to může být dalších 7000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám