Článek
Cedule s hodnotou 3212 metrů se tyčí ještě před vstupem do hotelu. Jak by také ne, když je v Evropě rekordní. Alespoň tedy v oblasti tradičních hotelů. Samozřejmě nějaké ty horské boudy určené jen pro přespání byste objevili i výše. Jenže tady mají i skromnou recepci a celkem 30 pokojů - naprostou většinu dvoulůžkových, ale i pár třílůžkových a jedno apartmá k tomu. Nesmí vám však vadit, že v zimě se do hotelu nemáte šanci dostat jinak než lanovkou.
Zdejší lyžování se sice nedá srovnávat s tím, co zažijete v těch nejlepších střediscích Evropy. Jenže máte tu absolutní jistotu, že si zalyžujete už koncem října a máte tu takové zázemí, že by ho v leckterém středisku záviděli. Od gondoly (lanovky) to máte do hotelu doslova pár metrů. A netřeba asi dodávat, že tady jste v Itálii - dobře namíchaný Aperol Spritz je na baru samozřejmostí.
Za Ötzim
Je to právě tato část Jižního Tyrolska, která proslula tím, že zde byl před dvěma dekádami nalezen ledovcový muž Ötzi. Pokud byste chtěli vidět přesně ono místo, můžete tam v létě podniknout túru - je to nějaké čtyři hodiny cesty pěšmo. V zimě se budete muset spokojit se skromnou galerií, kterou horský hotel na počest Ötziho vytvořil.
Na české turisty v Jižním Tyrolsku přes prsty rozhodně nikdo nekouká. Dobré jméno nám tam totiž dělají především naši lyžaři - ať už jde o biatlonové týmy, které bojují každý rok v tamější Anterselvě, nebo i o sjezdové lyžaře.
Lyžování s plným břichem
„Vy jste z Čech? Minulý týden tu trénoval jeden od vás, jen to jeho jméno asi nezvládnu vyslovit,” říká mi u oběda jedna z místních dívek, které sem jezdí lyžovat pravidelně. Ze změti nejasných hlesnutí po chvíli přicházím na to, že měla na mysli Kryštofa Krýzla. Člověku by až nedošlo, jakým jazykolamem jeho jméno může pro cizince být.
A nebyli by to Jihotyrolané, kdyby do zážitku na vrcholku Schnalstalu nezamotali nějakým způsobem gastronomii. Od 22. prosince zde budou každé úterý pořádat noční lyžování. Tedy lyžování. V šest hodin vyveze gondola hosty na vrchol do hotelu. Zde pro ně má místní šéfkuchař nachystaný aperitiv a několikachodové menu. Následně jsou pak všichni vybaveni čelovkami a s plnými žaludky se za doprovodu lyžařských instruktorů vydají na sedmikilometrový sestup do údolí.