Hlavní obsah

Do nejvýše položeného hotelu Evropy se v zimě dostanete jen lanovkou

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihotyrolské lyžařské středisko Schnalstal/Val Senales není u turistů tak známé jako třeba Kronplatz či Alta Badia. Kdybyste se ale zeptali profesionálních lyžařů, tak by byli v obraze okamžitě. Velké množství závodníků ze světového poháru sem vyráží na ledovec už na přelomu října a listopadu, aby začali ladit formu. Zázemí jim tu poskytuje hotel Grawand, který je nejvýše položeným tradičním hotelem v Evropě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na první pohled jen větší horská chata, uvnitř se ale ukrývá nejvýše položený hotel Evropy.

Článek

Cedule s hodnotou 3212 metrů se tyčí ještě před vstupem do hotelu. Jak by také ne, když je v Evropě rekordní. Alespoň tedy v oblasti tradičních hotelů. Samozřejmě nějaké ty horské boudy určené jen pro přespání byste objevili i výše. Jenže tady mají i skromnou recepci a celkem 30 pokojů - naprostou většinu dvoulůžkových, ale i pár třílůžkových a jedno apartmá k tomu. Nesmí vám však vadit, že v zimě se do hotelu nemáte šanci dostat jinak než lanovkou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hotelové pokoje jsou sice skromné, výhled z nich je však neskutečný.

Zdejší lyžování se sice nedá srovnávat s tím, co zažijete v těch nejlepších střediscích Evropy. Jenže máte tu absolutní jistotu, že si zalyžujete už koncem října a máte tu takové zázemí, že by ho v leckterém středisku záviděli. Od gondoly (lanovky) to máte do hotelu doslova pár metrů. A netřeba asi dodávat, že tady jste v Itálii - dobře namíchaný Aperol Spritz je na baru samozřejmostí.

Za Ötzim

Je to právě tato část Jižního Tyrolska, která proslula tím, že zde byl před dvěma dekádami nalezen ledovcový muž Ötzi. Pokud byste chtěli vidět přesně ono místo, můžete tam v létě podniknout túru - je to nějaké čtyři hodiny cesty pěšmo. V zimě se budete muset spokojit se skromnou galerií, kterou horský hotel na počest Ötziho vytvořil.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mapa ukazuje, jak blízko je hotel Grawand (červený kroužek) od místa nálezu Ötziho.

Na české turisty v Jižním Tyrolsku přes prsty rozhodně nikdo nekouká. Dobré jméno nám tam totiž dělají především naši lyžaři - ať už jde o biatlonové týmy, které bojují každý rok v tamější Anterselvě, nebo i o sjezdové lyžaře.

Lyžování s plným břichem

„Vy jste z Čech? Minulý týden tu trénoval jeden od vás, jen to jeho jméno asi nezvládnu vyslovit,” říká mi u oběda jedna z místních dívek, které sem jezdí lyžovat pravidelně. Ze změti nejasných hlesnutí po chvíli přicházím na to, že měla na mysli Kryštofa Krýzla. Člověku by až nedošlo, jakým jazykolamem jeho jméno může pro cizince být.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na ledovci ve třech tisících metrech se lyžuje už v říjnu.

A nebyli by to Jihotyrolané, kdyby do zážitku na vrcholku Schnalstalu nezamotali nějakým způsobem gastronomii. Od 22. prosince zde budou každé úterý pořádat noční lyžování. Tedy lyžování. V šest hodin vyveze gondola hosty na vrchol do hotelu. Zde pro ně má místní šéfkuchař nachystaný aperitiv a několikachodové menu. Následně jsou pak všichni vybaveni čelovkami a s plnými žaludky se za doprovodu lyžařských instruktorů vydají na sedmikilometrový sestup do údolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám