Hlavní obsah

U slavné dálnice stojí hippie poutní místo, symbolizuje svobodu

Novinky, mšv

Cestou po ikonické americké dálnici Route 66 je řada zajímavých zastávek. Jednou z nich je třeba takzvaný Cadillac Ranch, řada starých aut zapíchaná do země. Neodložil si je tu žádný obr, jedná se o uměleckou instalaci, která stojí sotva desítky metrů před dálnicí už od sedmdesátých let. Vytvořili ji tři umělci a má symbolizovat svobodu a sny.

Foto: Profimedia.cz

Uměleckou instalaci vybudovali v sedmdesátých letech umělci ze San Francisca.

Článek

Koncept je v podstatě podobný jako pražská Lennonova zeď – lidé, kteří se zde zastaví, mohou na auta namalovat nějaký obrázek či vzkaz, díky tomu instalace neustále mění svou vizáž. Úplně původně ovšem auta stála, respektive byla zapíchnutá, o kousek jinde. Do roku 1977 byla dál od dálnice, uprostřed obilného pole, kvůli rozrůstajícímu se městu musela být přemístěna.

Hned od počátku přitahoval Cadillac Ranch pozornost všech, kteří kolem po matce silnic, jak se Route 66 přezdívá, projížděli. Návštěvníci si často jako suvenýr nějakou část aut také odvezli. Nyní jim musí stačit fotografie obrázku, který na vůz nasprejují.

Rozpor mezi komercí a uměním

Umělecká instalace je dílem dvou architektů a jednoho studenta umění, všichni pocházeli ze San Francisca. Původně se jednalo o experimentální projekt, ve kterém se zkoumalo pojetí architektury — zajímavostí je, že auta jsou nakloněna ve stejném úhlu jako egyptské pyramidy.

Foto: Profimedia.cz

Místo se mnohokrát objevilo i v popkultuře.

V květinových sedmdesátkách si ovšem příznivci hnutí hippies vyložili instalaci po svém a do dnešního dne se jedná o symbol svobody, snů, spiritualismu, ale i o rozpor mezi uměním a komercí. Souvisí s tím možná i umístění poblíž Route 66, zdánlivě nekonečné dálnice, která sama může představovat určitou paralelu neomezené svobody.

Cadillac Ranch se objevil i v popkultuře, například v klipu Jamese Browna, a Bruce Springsteen po něm pojmenoval jednu ze svých písní. V animovaném filmu Auta od studia Pixar se zase na instalaci objevuje narážka v podobě skalních masivů, které mají podobný tvar jako cadillaky u dálnice.

Foto: Profimedia.cz

Turisté dodnes navštěvují místo, aby auta podle svého vyzdobili.

Podobným útvarem ze starých aut je také takzvané Carhenge, jehož název i tvar vycházejí z anglického monumentu Stonehenge. Stejně jako Cadillac Ranch se nachází ve Spojených státech amerických. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám