Hlavní obsah

Paříž představí futuristické taxi. Má „létat” po vodě a být ekologické

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské hlavní město plánuje na jaře otestovat nejnovější výdobytek moderní technologie. Futuristické taxi bude „létat” po vodě a především má být díky napájení solární energií šetrné k prostředí. Dostat se s ním půjde logicky kamkoli po Seině, jedna jízda vyjde na méně než 10 eur, zhruba 270 korun. Informovaly o tom portály Telegraph či Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži se příští rok začnou testovat futuristické taxíky vznášející se nad hladinou SeinyVideo: Reuters

 
Článek

Vozidla oválného tvaru jsou výtvorem francouzského jachtaře Alaina Thébaulta a švédského windsurfaře Anderse Bringdala, kteří je navrhli na objednávku pařížské radnice, která se usilovně snaží ve městě snížit emise. Taxíky dokážou pojmout až pět lidí a vyvinout rychlost 30 kilometrů v hodině.

Projekt byl původně plánován pro Londýn, tamní radnice však nebyla tolik nápomocná jako ta pařížská. „Byli jsme v kontaktu s městskými úřady či soukromými firmami napříč světem, ale s londýnskou radnicí se nám spojit nepodařilo,“ řekl pro Telegraph Thébault.

Zájem projevil také New York

Taxíky nazvané Sea Bubbles mají být dostupné také na službě Uber. „Na jaře chceme na Seinu vypustit pět modelů a předvést je veřejnosti,“ dodal Thébault.

O futuristické taxíky projevil zájem také New York, který by je vypustil na řeku Hudson, nebo americká Florida. „Zatím objednávky nepřijímáme, protože chceme dokončit prototypy pro Paříž,“ dodává Alain Thébault s vizí, že v budoucnosti by vozidla mohla být také zcela bez řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám