Hlavní obsah

Starý židovský hřbitov na pražském Smíchově nabírá druhý dech

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý židovský hřbitov na pražském Josefově je populární turistickou atrakcí. Oproti tomu ten v Radlicích na své objevení teprve čeká. Rozlohou je sice mnohem menší, ale díky svému zasazení na kraji lesa jím prostupuje mystická atmosféra. Dnes se sem návštěvníci mohou vypravit třeba v rámci vlastivědných procházek.

Starý židovský hřbitov v RadlicíchVideo: Novinky

 
Článek

Starý židovský hřbitov na Smíchově, kterému se někdy také říká „Starý radlický”, vznikl po otevření pražského ghetta, když se židé začali kolem roku 1787 stěhovat na předměstí. S příchodem na Smíchov bylo nutné založit také hřbitov.

„První podnět k založení hřbitova podala Smíchovská židovská obec v roce 1788. Tento rok je také považován za období jeho vzniku. Víme však přesně, že se zde pohřbívalo do roku 1937,“ řekla Novinkám vedoucí oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze Zuzana Pavlovská.

Podle ní je hřbitov unikátní tím, že je poměrně vzdálen od centra, což dříve bývalo poměrně typické, a má spíše venkovský charakter. Původně se zde nacházelo zhruba 600 náhrobků, v současnosti jich zbylo asi 487, nejstarší se pak nacházejí ve střední části.

Prohlídka i s průvodcem

Hřbitov je sice uzavřený, lidé mají ovšem možnost se sem podívat například v rámci vlastivědných vycházek, které pořádá pražská turistická organizace Prague City Tourism. Mimo to je na vstupní bráně také kontakt a po telefonické domluvě je možné si místo projít třeba i s průvodcem.

„V současné době zde probíhá restaurování několika náhrobků a počítá se, že začne ještě rekonstrukce obvodové zdi. Takže je vidět, že hřbitov začíná zase znovu žít,“ uzavřela symbolicky Pavlovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám