Hlavní obsah

Plzeňská zoo představila arabskou lví princeznu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská zoologická zahrada v úterý poprvé představila mládě vzácného lva berberského. Sedmitýdenní samička dostala jméno Amira.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Samička lva berberského dostala jméno Amira. Narodila se v půli září a už váží čtyři kilogramy.

Článek

„To je arabsky princezna,“ řekla Právu zooložka Lenka Václavová. Plzeň se dočkala lvíčete po dvaačtyřiceti letech: kotě se narodilo 12. září dvouleté samici Tamice, otcem je šestiletý Mates. [celá zpráva]

Když má den, tak sežere i přes tři sta gramů masa a vypije až čtyři deci mléka
Lenka Václavová, zooložka

„Porod probíhal bez komplikací, odchov ale už tak jednoduchý není,“ podotkla Václavová. Mládě bylo poměrně slabé, chovatelé ho museli v pravidelných intervalech krmit a pak vracet k matce. Princezna se nicméně má čile k světu, už váží čtyři kila a vybíravá zatím rozhodně není: na jídelníčku má mleté maso, mléko a vývar s vloček.

Návštěvníci ji uvidí až na jaře

„Když má den, tak sežere i přes tři sta gramů masa a vypije až čtyři deci mléka,“ konstatovala zooložka. Pavilón lvů zůstává uzavřený, kdy Amiru uvidí i návštěvníci, zatím není jisté. „Je to komplikované, samice je velice nervózní, takže asi až na jaře,“ dodala Václavová.

Tlupa plzeňských berberských lvů nyní čítá čtyři členy: Tamika má ještě sestru Neylu, která s ní přijela do západočeské metropole loni v září ze zoo v Hannoveru.

Reklama

Výběr článků

Načítám