Hlavní obsah

Cesta kolem světa za jedno odpoledne? Start je v Dánsku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phileas Fog podnikl cestu kolem světa za 80 dní. V Dánsku to stihnete i za jedno odpoledne. Na malém ostrůvku nedaleko města Hobro si před více než 70 lety začal farmář Soren Poulsen plnit svůj malý sen a vybudoval zmenšeninu všech kontinentů. Procházka z Aljašky do Austrálie je tak otázka několika minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V dánském zábavním parku si projdete celý svět během pár minutVideo: Caters News, AP

 
Článek

Lákadlem rodinného parku Verdenskortet, který leží na březích jezera Klejtrup, je sice především mapa světa, ale mimo to nabízí i projížďky na loďkách, minigolf a mnoho dalších aktivit. Za zhruba 300 korun po nich můžete podniknout svou vlastní výpravu, všechny státy jsou na mapě označeny vlaječkou.

Když se Poulsen vrátil po letech práce v USA do svého rodiště u jezera, při pohledu na jeden z kamenů, který mu připomněl tvar Dánska, se rozhodl po sobě zanechat odkaz a vybudovat zmenšeninu světadílů. Ze dvou obřích balvanů nejprve pro svou mapu vytvořil základ a na něm poté vznikly samotné kontinenty.

Soren Poulsen zmenšeninu kontinentů budoval mezi léty 1944 a 1969. Práce to byla ryze ruční, nepoužil při ní žádné elektrické přístroje. Výsledek svého patnáctiletého snažení si ovšem neužil už dlouho, ve stejný rok, kdy zmenšeninu dokončil, také zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám