Hlavní obsah

Na panáka olivového oleje? Do baru ve Slovinsku

Novinky, Michael Švarc (Šmartno)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na západě Slovinska, nedaleko italských hranic, leží městečko Šmartno. Oblast kolem něj je známá především produkcí vína, ale jeho poloha ho předurčuje také k výrobě olivového oleje - samozřejmě tradičním, ručním způsobem. Jak poznat kvalitní produkt vysvětluje majitelka zdejšího olivového baru, kam mohou návštěvníci dorazit na degustaci.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Olivových olejů je v baru na degustaci skutečně mnoho.

Článek

Tradice olivového oleje v oblasti Goriška Brda sahá už do dob starého Říma. Jeho pití je podle majitelky baru Tatjany Bašinové zdraví prospěšné, sama ho konzumuje každý den a na žádném jiném tuku ani nevaří.

Říká však, že na trhu je řada nekvalitních produktů, proto návštěvníkům vysvětluje, jak se dají poznat ty poctivé z kategorie virgin neboli panenské. „Středomořská strava byla zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO a její součástí jsou neodmyslitelně i olivové oleje,“ říká.

Dodává, že s olivami je to podobné jako s vínem, existuje mnoho odrůd a oleje se vyrábí buď jejich smícháním, nebo čistě z jednoho druhu. Goriška Brda je prý navíc asi jedním z nejsevernějších a nejvýše položených míst, kde olivovníky rostou. „Návštěvníkům dávám ochutnávat extra panenské olivové oleje. Ty se lisují za studena a teplota celého procesu nepřesáhne 27 stupňů Celsia,“ vysvětluje Bašinová.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ve Šmartnu se nachází degustační olivový bar.

Měřítky kvality jsou pochopitelně adekvátní cena a chuť. Pokud si tedy chtějí lidé vybrat dobré oleje, musí je ochutnat. Bašinová vysvětluje, že při degustaci má být olej mírně zahřátý, stačí pohárek chvíli mnout v rukách.

Dalšími aspekty, které se zkoumají, jsou ovocitost, hořkost a kořeněnost (pálivost) nebo aroma. „Co se týče chuti, můžete tam cítit třeba zelená jablka, svěží trávu, ale olej musí být hlavně příjemný a vyvážený,“ tvrdí.

Špatné produkty má spousta lidí doma

Samotné ochutnávání má také svá přísná pravidla, aby se chuť plně rozvinula. Olejem se musí nejprve „propláchnout“ celá ústa, aby zasáhl chuťové pohárky, a poté se srká skrz zuby, podobně jako tomu je při degustaci vína.

Při polknutí se rozvíjí hořkost nebo lehká pálivost. Kvalitní olej nemá vyčpělou a nevýraznou chuť, zároveň však není přehnaně hořký či nepříjemný, všechny aspekty musí být v harmonii.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Městečko se nachází nedaleko italských hranic, odrazilo se to i na jeho architektuře.

„Mám tu oleje, které jsou kazové a vypadly z kategorie virgin. Dávám je lidem ochutnat, a aniž by věděli, že jsou závadné, často se radují, že tuhle vůni a chuť znají, protože mají takový olej doma,“ vypráví s úsměvem Bašinová.

Dodává, že například ve Španělsku se vyrábí i oleje, u nichž jsou náklady na výrobu jednoho litru pouhé euro. Logicky se pak nemůže jednat o kvalitní produkt. Náklady na výrobu v Gorišce Brdě, a vlastně kdekoliv, kde se olej vyrábí ručně a poctivě, vyjdou v přepočtu na zhruba 300 až 400 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám