Hlavní obsah

Češi se už na dovolenou do Egypta nebojí

Právo, Novinky, Jana Hanušková

Desetitisíce lidí vyrazí z České republiky na podzim k moři. Podle největšího prodejce zájezdů u nás, společnosti Invia, se lidé opět vracejí do svých oblíbených destinací, které se kvůli bezpečnostní situaci báli v létě navštívit. Zájem o pobyt v Egyptě v následujících dvou měsících tak vzrostl o víc jak dvacet procent.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o dovolené v Egyptě stoupl. Ilustrační foto

Článek

„Situace v některých zemích ovlivnila výběr letních dovolených, turisté tak volili tradiční evropské destinace, zájem byl i o dovolenou v tuzemsku. Řada lidí ale nechala čas oddychu na podzimní a zimní měsíce. Nejvíc se prodávají týdenní zájezdy,“ řekl Právu Michal Tůma ze společnosti Invia.cz, která je u nás největším prodejcem zájezdů více než 300 cestovních kanceláří.

V září zůstává nejoblíbenějším cílem turistů Řecko. Také počet objednávek do Chorvatska, Itálie či Bulharska proti loňskému podzimu mírně stoupl, ceny zájezdů jsou naopak o několik set korun levnější. Nárůst počtu objednávek pak Invia registruje v případě Egypta. „Zatímco v létě jsme zaznamenali menší pokles zájmu, zájezd do Egypta na září nebo říjen si jen v posledním měsíci objednalo o 23 procent více lidí než loni,“ dodal Michal Tůma.

Zvýšenou poptávku o cesty do Egypta zaznamenala i cestovní kancelář Exim Tours. Podle tiskového mluvčího Stanislava Zímy se za srpen zvedly prodeje v porovnání s loňskem o téměř 45 procent. „Prodeje v září na podzimní a zimní odlety dokonce vzrostly o více jak polovinu, opět ve srovnání se stejným časem v roce 2015,” uvedl.

Přitahuje exotika

Oblíbené jsou pro podzimní cestování i exotické Maledivy, Dominikánská republika či Spojené arabské emiráty (SAE). Podle Tůmy například o SAE vzrostl zájem skoro o sto procent. Stojí za tím nejen zrušení povinného víza pro občany České republiky před dvěma lety, ale také prvotřídní služby, možnosti kvalitního koupání i posílení přímých letů do Dubaje. Za pár hodin jsou tak v cíli cestující jak z Prahy, tak nově také z Ostravy.

„Roli ve zvýšené poptávce určitě hraje také bezpečnost — SAE platí dlouhodobě za velmi bezpečnou zemi s téměř nulovou kriminalitou,“ dodává Michal Tůma s tím, že průměrné ceny za zájezd na osobu klesly do Spojených arabských emirátů od loňského roku o osm set a vyjdou tak na 24 660 korun.

Podle Zímy je to také tím, že Egypt a SAE jsou nejdostupnější destinací, kde je možné se v zimě koupat v moři. „V porovnání s loňskem jsou prodeje více jak dvojnásobné, ale cenově jsou emiráty dražší než Egypt,” podotkl.

Levnější Maledivy

Při nákupu zájezdu na Maledivy pak turisté oproti loňsku ušetří průměrně tisíc korun. Největší pokles cen však cestovní agentura Invia zaznamenala u exotického Zanzibaru, zájezdy do této destinace jsou letos až o deset tisíc na osobu levnější, místo 47 139 Kč vyjdou v průměru na osobu na 37 652 korun. Projevilo se to i na zvýšení počtu objednávek, který je proti loňskému roku třináctkrát větší.

Také dovolená v Thajsku meziročně zlevnila, a to až o pět tisíc korun na osobu, počet objednávek se v případě Thajska zvýšil zhruba o 30 procent. Do konce září je navíc možné využít slev na first minute zájezdy do exotických destinací. Zájemci tak mohou na dovolené ušetřit více než 30 procent oproti katalogovým cenám, při včasném objednání navíc zaplatí pouze nízkou zálohu předem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám