Hlavní obsah

Z megalomanské nacistické stavby se má stát luxusní letní letovisko

Novinky, and

Komplex Prora, ležící na německém ostrově Rujána u Baltského moře, měl být původně rezortem až pro 20 000 turistů za diktatury Adolfa Hitlera. V rámci jeho programu „Radostí k síle” měl podporovat zdravý životní styl přívrženců nacistického Německa. Nyní se z bývalých komunistických kasáren a jedné z největších relikvií, které po nacistické éře zůstaly, stává luxusní avšak kontroverzní turistická destinace.

Foto: Profimedia.cz

Původně měl být resort užíván za nacistického Německa.

Článek

Výstavba rezortu začala v roce 1936, ale kvůli válce byla zastavena a z osmi betonových monolitů se staly trosky. Resort, který měl nalákat rekreanty na strávení krásné dovolené, se později změnil na tajné vojenské kasárny Komunistické strany východního bloku Německa. Ta ji po pádu železné opony opustila.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý nacistický rekreační komplex Prora na Rujáně

Po mnoho let, kdy objekt chátral, se developerům nedařilo začít s revitalizací. Nyní se jejich sen změnit ruiny na prosperující letní resort konečně zrealizuje. Čtyři šestiposchoďové bloky domů jsou v rekonstrukci (jeden z domů je nabízen na prodej tamní správou, dva domy vlastní firma z Lichtenštejnska a ten poslední byl zničen Sověty), informoval britský Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

V tomto stavu byla Prora desítky let.

První z budov, která nese jméno Prora Solitaire, byla otevřena letos v létě, se může chlubit krémově zbarvenou fasádou, zasklenými balkóny a lázněmi. Nyní je již 95 procent prázdninových apartmánů prodáno, a to díky úlevám na daních, které investoři nabídli, fungující ekonomice a rekordně nízké úrokové sazbě.

„Jedná se o nejnovější komplex v Německu, kde máte přímý přístup k tak nádherné pláži,“ řekl agentuře AFP obchodní zástupce firmy Irisgerd Real Estate Werner Jung.

Nezapomenout na historii

Zastavěná oblast však vyvolala i zděšení. Někteří si myslí, že by se minulost pozemku neměla přikrášlovat. „Na jedné straně se zastává názor, že se jedná o památku, na straně druhé jsou developeři, kteří investovali svoje peníze a chtějí vidět výsledek. Myslím si, že tohle je dobrý kompromis,“ reagoval Jung.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace, jak by měla budova po dokončení vypadat.

Hlavní historička z místního soukromého muzea, Katja Luckeová, je pevně odhodlaná postarat se o to, aby minulost Prory nebyla v místě resortu zapomenuta.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace, jak by měla budova po dokončení vypadat.

„Lidé vidí obrovský komplex budov a jsou jím samozřejmě fascinováni, ale nemůžete si dovolit udělat z toho všední věc. Je důležité znát souvislosti a historické pozadí,“ dodala Luckeová s odkazem na to, že na výstavbě objektu si za Hitlerovy diktatury přes 600 dělníků odpykávalo nucené práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám