Hlavní obsah

Září ve znamení Karla IV.: Vyrazte na rodinný festival, ochutnejte víno

Pokud hledáte zajímavý tip na výlet, zkuste nějakou akci, která se pojí se 700. výročím narození císaře Karla IV. Přijďte s dětmi na pražský interaktivní festival VyšeHrátky, který zábavnou formou přiblíží život významného českého panovníka, nebo navštivte vinobraní v Litoměřicích či v Kadani.

Foto: Profimedia.cz

Navštivte v září některou z akcí spojenou s výročím narození Karla IV.

Článek
Praha

Korunovační slavnosti

Jedna z nejočekávanějších událostí letošních oslav výročí 700 let od narození Karla IV. se odehraje hned po prázdninách, konkrétně první zářijovou sobotu. Před diváky z řad veřejnosti se v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě uskuteční slavnostní rekonstrukce korunovace Karla IV. natolik autenticky, že se přítomní na několik momentů pomyslně vrátí zpět v čase. Více informací naleznete zde.

VyšeHrátky po stopách Karla IV.

Divadlo, hudbu i kreativní tvoření chystá od 3. do 11. září festival VyšeHrátky zaměřený na interaktivní program pro rodiny s dětmi. Tentokrát festival, který se tradičně koná na Vyšehradě, nese podtitul Po stopách Karla IV. Dětem zábavnou a hravou formou připomene životní příběh tohoto významného panovníka. Cílem programu je, aby si z něj děti i jejich rodiče odnesli nezapomenutelné zážitky. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Karlštejnské vinobraní

Nebyl by to Karel IV., kdyby zmeškal vinobraní na svém milovaném Karlštejně. Jestliže toužíte Otce vlasti zahlédnout, navštivte Karlštejn a jeho podhradí poslední zářijový víkend. Kromě degustace vín bude připraven také historický program s rytířským turnajem či vystoupením mágů. Více informací naleznete zde.

Lucemburkové na Křivoklátě

Až do 24. září láká hrad Křivoklát, neodmyslitelně spjatý s příběhem Karla IV., na scénické noční prohlídky Lucemburkové na Křivoklátě. Milovníci historie si tak hrad mohou prohlédnout trochu jinou optikou než obvykle. Výklad průvodců se totiž točí hlavně kolem lucemburské dynastie a s ní spjatými příběhy hradu. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Festival světelných instalací

Otec vlasti bude zahalen do moderního hávu první zářijový víkend v Karlových Varech. Světelná show tam bude doplněna o audiovizuální show nachystanou speciálně k příležitosti letošního karlovského výročí. Účastníky Festivalu světelných instalací čeká po celý víkend nezapomenutelná podívaná plná pestrých barev a fascinujících efektů. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

O Karlu IV. na Kašperku

Jedním z hradů neodmyslitelně spjatých s budovatelskou érou Karla IV. je Kašperk, který se nachází v úchvatné přírodě Kašperských Hor. První zářijový víkend tam bude věnován právě památce a odkazu jeho zakladatele. Hradem návštěvníky tentokrát provede sám kastelán. Cestou na Kašperk se navíc výletníci mohou v okolních lesích podívat po houbách. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Karel IV. na vinobraní

Litoměřické vinobraní na zdejším hradě 17. září navštíví velevážený host. Zastaví se tam sám letošní oslavenec Karel IV. spolu se svojí družinou. Litoměřické náměstí oživí řemeslný jarmark a s dobovou zábavou, jako jsou vystoupení kejklířů, poslech historické hudby a další program. Více informací naleznete zde.

Do Kadaně za vínem i historií

Milovníci vína si v Kadani přijdou na své 9. září, kdy se ve městě chystá degustace vín z českých vinařských oblastí. Akce si tak připomene letošní výročí Karla IV., který je znám mimo jiné svojí slabostí pro vína a horlivou podporou tuzemského vinařství. Vína i burčák tam pak zájemci ochutnají také 24. září na Svatováclavském vinobraní, které se ponese v tradičním duchu.

O den později, tedy 10. září, se v Kadani uskuteční přednáška profesorky Lenky Bobkové z Karlovy Univerzity na téma Karel IV. a Itálie. Účastníci se na ní dozvědí o počínání mladého kralevice Karla během pobytu v Itálii i o dalších střípcích složité mozaiky jeho života. Více informací naleznete zde a zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám