Hlavní obsah

Balóny v Telči zamávaly prázdninám už podvacáté

Právo, Jana Pechová

Závěr letní turistické sezóny v Telči ozdobili o uplynulém víkendu vzduchoplavci. Akce s názvem Balóny nad Telčí oslavila kulatou dvacítku a opět přilákala vedle samotných účastníků také řadu fotografů i zájemců o let, kteří se rozhodli přivstat si v sobotu bez záruky, že se skutečně poletí. Na rozdíl od pátku se ale dočkali.

Foto: Jana Pechová, Právo

Jakmile se slunce dotklo telčských střech, byl nejvyšší čas vystoupat vzhůru. Řadě lidí stálo za to, si na tu podívanou přivstat.

Článek

„Od bratří Montgolfierů se toho moc nezměnilo. Jistě, vyvíjejí se materiály a dodatková technika. Ale princip zůstává stejný,“ usmála se Petra Stejskalová z Aviatik Servisu Brno, organizátora akce.

Závislost balónového létání na počasí prý lidé zvyklí mít všechno hned čím dál méně chápou, přestože se o vlivech globálního oteplování mluví čím dál častěji. Podle Petry Stejskalové se přitom v současnosti musí v důsledku protichůdných předpovědí odkládat až 70 procent letů, což představuje 20procentní nárůst oproti nedávné minulosti.

„Řada pasažérů má za to, že koupě letenky zaručuje kdykoli a odkudkoli se vznést, obkroužit zajímavá místa a dosednout v místě startu. Je pak těžké jim opakovaně oznamovat, že se dokonce vůbec nepoletí, protože to prostě nejde. Ale o to větší radost vám udělá člověk, který po letu řekne, že těch deset odkladů nakonec stálo za to,“ popsala pilotka strasti i slasti profesionálů v čím dál žádanější aktivitě.

Tradice vznikla už v 90. letech

Do Telče ve druhé polovině 90. let balónáři poprvé zamířili se záměrem vytvořit tu tradici jednoho ze závodů Balónové ligy. Najít však ve vyhlášené městské rezervaci na seznamu UNESCO v hlavní turistické sezóně oboustranně vhodný termín se ukázalo jako problém.

Renesanční perla se ale vzduchoplavcům vryla do srdce tak, že tradice balónů vznášejících se nad pohádkovým náměstím stejně vznikla – jako víkendová akce pro lidi, kteří se rádi vidí. Kolikrát to vyjde na létání, není za těchto okolností nejpodstatnější.

„Letos se nás tu sešla desítka, ale pokaždé všichni neletí. Záleží i na tom, kdo si jak večer natáhl program,“ připomněla v sobotu ráno Petra Stejskalová, že „řidič balónu“ je pilot se vším všudy, a tudíž na něj platí co do „čisté hlavy“ stejná pravidla jako pro jiné šoféry. A balónáři musejí počítat i s velmi časným vstáváním – dřív, než vyjde slunce.

„Důvodem je termické proudění. Jakmile začne slunce ohřívat zemi, tak v důsledku různé teploty rozličných povrchů (například pole–rybník) stoupá chladný vlhký vzduch vzhůru v bublinách. Když se do takové bubliny balón dostane, ochladí se a klesá, nedá se pilotovat,“ vysvětlila profesionálka, proč balónové létání mění sovy ve skřivany. Dalších omezení je ještě celá řada – samozřejmě větrem počínaje, přičemž překážkou je i bezvětří.

Obavy nejsou na místě

Zkusit si plout tiše vzduchem ale prý stojí vždycky za to. Adrenalinu po způsobu balónového dramatu z filmu Vratné lahve se přitom ve společnosti profesionálních pilotů nikdo obávat nemusí.

Ale let Petra Stejskalová doporučuje až těm, pro které výrazy jako klid a nadhled nejsou prázdnými slovy. „Dítě si po deseti minutách sedne na dno koše a hraje si s mobilem. To raději vezměte babičku a dědu, kteří zážitek z pohledu na ptačí záda ocení,“ doporučila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám