Hlavní obsah

Otrokovice hledají podobu místního tradičního kroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otrokovice

V Otrokovicích na Zlínsku zjišťují, jak vypadal tradiční otrokovický kroj. Pracovnice turistického centra hledají informace v historických materiálech, snaží se získat podklady také od obyvatel města, řekla v úterý mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Foto: Profimedia.cz

Otrokovice

Článek

„Naším velice podpůrným a nejdůležitějším zdrojem jsou rodinné archívy starousedlíků či jejich potomků, kteří s námi spolupracují a pomáhají nám nashromáždit větší množství fotografií tak, aby bylo možné z nich učinit závěry. Díky této činnosti máme možnost vysledovat určité prvky na krojích a postupně se probojovat k tomu nejpravděpodobnějšímu vzhledu původního otrokovického kroje," uvedla pracovnice turistického informačního centra a etnografka Jarmila Ransdorfová.

Zjistit vzhled původního kroje je podle ní složité také kvůli tomu, že Otrokovice se výrazně změnily poté, co do nich ve 30. letech minulého století přišla pracovat spousta lidí do baťovských závodů.

„Máme fotografie z baťovské éry, ale potřebovali bychom starší snímky," řekla Ransdorfová.

Otrokovice leží na rozhraní Hané, Valašska a Slovácka. Podle Ransdorfové není vyloučeno, že otrokovický kroj bude mít prvky toho hanáckého. „Také proto, že Otrokovice měly hanáckou náves," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám