Hlavní obsah

Obec Prameny oživil festival, který pomohl k obnově památek

V Pramenech na Chebsku skončil v neděli týdenní umělecký festival a sympozium Oživme Prameny. Výstavy, přednášky a workshopy měly do zadlužených Pramenů přilákat návštěvníky i pozornost veřejnosti. Podle organizátora Jana Lebla se navíc podařilo obnovit některé památky v obci.

Foto: archiv obce Prameny

Obec Prameny pamatuje lepší doby. Místní však věří, že se situace může zlepšit.

Článek

„Na veřejné akce přišlo poměrně málo lidí, ale na druhou stranu se podařilo upravit historickou křížovou cestu, která už je nyní nainstalovaná na místě. Opravila se kaplička svatého Floriana, vytyčil se kostel. Takže vzniklo za ten týden velké množství zásahů, které v obci zůstanou a můžou ji nějak dál podpořit," uvedl Lebl.

Během festivalu se sloužilo několik mší, promítaly se filmy, odborníci přednášeli o minulosti obce i dalších tématech. Součástí byly i koncerty nebo čtení autorských básní. Událost takového rozsahu dluhy zdeptané Prameny v posledních letech nezažily.

Foto: archiv obce Prameny

Okolní příroda přímo vybízí k výletům.

Původně se přitom měl v Pramenech uskutečnit pouze workshop 15 studentů architektury. Od prosince minulého roku se ale plán přerodil v nápad uspořádat mezioborový festival.

Studenti si připravili představení pro veřejnost, na 70 let nevyužívanou bývalou náves vyvěsili mapu obce a zajímavostí v okolí. Organizátoři tak chtěli připomenout krásu místa, které se po roce 1945 potýkalo s mnohými problémy.

Akce i příští rok?

Podobná akce by se podle Lebla mohla uskutečnit i příští rok, i když se její formát možná pozmění.

Foto: archiv obce Prameny

Archivní pohlednice ukazuje Prameny jako malebnou vesnici, za kterou by se nestyděly ani západní země.

Prameny na Chebsku byly založeny ve 14. století původně jako hornická osada, až do 19. století tam ale kvetl i obchod a díky léčivým pramenům také lázeňství. Po roce 1945 ale byla z obce odsunuta většina německy mluvícího obyvatelstva a kvůli vybudování vojenského prostoru byla následně zbourána řada domů, kaple spolu s kostelem a hřbitovem.

V 50. letech 20. století se v Pramenech těžil uran, neúspěšná snaha o obnovení lázeňství a stáčení pramenů v 90. letech způsobila velké zadlužení obce. Dluhy se obci dodnes nepodařilo vyřešit. Nyní v Pramenech trvale žije jen kolem stovky obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám