Hlavní obsah

Na hrad Helfštýn se chystá několik set kovářů z celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týn nad Bečvou

Několik set kovářů z celého světa se chystá příští víkend na hrad Helfštýn na Přerovsku. Středověký hrad obsadí při mezinárodním setkání mistrů černého řemesla Hefaiston. S sebou dovezou i více než 300 exponátů, které budou vystaveny na nádvoří.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Helfštýn

Článek

Své umění předvedou také přímo před očima návštěvníků, na hradě jim k tomu poslouží zhruba 15 kovářských výhní. Hefaiston má na hradě dlouholetou tradici, kováři se zde sejdou popětatřicáté.

"Dosud máme přihlášeno 400 účastníků, na hrad jich ale nakonec přijede podstatně více. Účast čekáme bohatou, i z toho důvodu, že letos máme polojubileum, slavíme 35. výročí Hefaistonu. Letos se nám zvýšila účast Austrálie, znásobil se také počet Švédů. Zastoupena je však tradičně celá Evropa, dohromady půjde o dvě desítky států," uvedl kastelán Jan Lauro.

Nádvoří hradu se při Hefaistonu už tradičně promění v galerii pod širým nebem. Tvůrci s sebou dovezou ukázky svých prací, kterých bude vystaveno několik set.

"Absolutní vrchol jsme měli dosud 334 prací, podobné množství očekáváme i v letošním roce. Půjde o ukázky od šperkařských prací, končí to monumentálního plastikou Pocta hornictví od kovářů z Milostovic o rozměrech až tří metrů," uvedl kastelán.

Loni 13 000 lidí

Největší evropská přehlídka uměleckého kovářství každoročně láká na Helfštýn tisíce lidí, loni jich přišlo zhruba 13 000. Dovednost mistrů černého řemesla mohou sledovat přímo, řada z nich se totiž představí u kovářských výhní.

"Chystáme deset až 15 kovářských výhní, byli bychom rádi, kdyby se i louka před Helfštýnem proměnila v otevřenou dílnu, kde by si to mohli vyzkoušet i zájemci ze stran veřejnosti," dodal Lauro.

Organizátoři připravili i na doprovodný program, jehož součástí je například páteční koncert skupiny Fleret či sobotní vystoupení brněnské kapely Poletíme. Hrad bude přístupný do 20:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám