Hlavní obsah

Letní Flora nabídne domov i exotiku

Právo, Miloslav Hradil

Nejen tradiční záplavu květů vrcholícího léta, ale i bohatý doprovodný program a řadu novinek, nabídne od 18. do 21. srpna letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc. Návštěvníci se tentokrát mohou těšit netradičně hned na dvě hlavní témata. Jedno vzdá hold mečíkům a druhé zavede až do exotické Malajsie.

Foto: Vlasta Hradilová

Letní veletrh Flora patří tradičně hlavně květinám.

Článek

„Hlavní květinová expozice v pavilónu A bude zaměřena na dvě témata. První připravené ve spolupráci s Českým zahrádkářským svazem, vzdá pod názvem Půlstoletí s mečíky čest našim i zahraničním šlechtitelům gladiol a předvede nepřeberné množství odrůd těchto květin, včetně nově vyšlechtěných,” nastínil ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

„Druhé téma Malajsijské inspirace přenese návštěvníky do vzdálených a exotických končin jihovýchodní Asie,“ doplnil s tím, že příchozí se mohou také opět těšit na velkou expozici Unie botanických zahrad.

Na galerii pavilónu A bude mít své místo přehlídka Vyznání růžím, která představí velké množství odrůd a druhů růží. Novinkou tu pak bude expozice Vědecké knihovny v Olomouci, která tento rok slaví výročí 450 let od svého založení a předvede některé klenoty ze svých sbírek včetně historických herbářů, nejstarší z konce 16. století.

Strom roku

Svaz školkařů se svou expozicí okrasných dřevin - tentokrát na téma Příběh lípy - obsadí při letní Floře pavilon B. Návštěvníci zde budou moci hlasovat i v celostátní anketě Strom roku 2016. Společná expozice Českého zahrádkářského svazu bude k vidění v pavilonu C a nabídne stovky květin i tradiční či méně známé odrůdy ovoce a zeleniny. K dispozici bude zájemcům také oblíbená bezplatná poradna.

Součástí letní Flory bude nově také včelařská výstava v pavilónu H pořádaná ve spolupráci se Základní organizací Českého svazu včelařů Olomouc. „K vidění na ní bude jak historie, tak také současnost včelařství,“ poznamenal garant výstavy Ondřej Gibala.

Jednou ze zajímavostí bude i úl z pozůstalosti bratří Mrštíků, návštěvníci spatří také opylovací stan s živými včelami, chybět nebude mj. ani nabídka včelařských potřeb a včelích produktů, ochutnávka medů či ukázka výroby svíček ze včelího vosku.

Trhy nebudou chybět

Floru doplní tradiční Letní zahradnické trhy s nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb. Návštěvníci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program, jehož součástí bude mj. i 2. ročník mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkových gulášů.

Již tradičně budou moci využít návštěvníci Flory nabídku Českých drah (ČD) spočívající v padesátiprocentní slevě na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je však nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku ČD, který bude umístěn ve foyer pavilónu A.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám