Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Přeneste se do historie, vyrobte si ruční papír

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažijte historii hned na několika místech. Láká vás renesance, doba kamenná či období Velké Moravy? Do každého ze jmenovaných období se na různých místech České republiky můžete vydat. Nebo zavítejte do papíren ve Velkých Losinách a vyrobte si ruční papír nebo obálky.

Foto: Profimedia.cz

Přihlížejte rytířskému turnaji. Ilustrační foto

Článek
Praha

Plavba s vodníkem

Vydejte se v neděli na hodinovou plavbu parníkem po Vltavě, kde vám podá odborný výklad starý vodník. Putování se tak rázem změní v tajemné objevování skrytých tajemství. Na dobrodružství se můžete vydat s lodí Natal či Porto, plavbu je nutné rezervovat. Pro dospělého je cena 160 korun, pro děti o polovinu méně. Více zde.

Rodina v DOXu

Dorazte se svými ratolestmi do umělecké galerie DOX a zkuste si společně postavit sousoší vlastní rodiny, na místě bude k dispozici spousta materiálů. V inspirativním prostředí vytvoříte jistě zcela pozoruhodné výtvory. Akce se koná v sobotu od 14:00 hodin a více se o ní dozvíte zde.

Kuličkový turnaj

V sobotu se na vrcholu Petřína uskuteční turnaj ve cvrnkání kuliček. Že to není žádná sranda, si můžete vyzkoušet sami, vybavení si můžete půjčit i koupit, hru si můžete nejprve vyzkoušet, než půjdete soutěžit naostro. Turnaj je vhodný pro všechny věkové kategorie. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Do renesance

Přeneste se do renesance. Postačí, když v sobotu dorazíte na historické slavnosti v Kolíně. Zatímco loňské ročníky se věnovaly době napoleonské, husitské či 1. světové válce, letošní ročník je ve znamení Rudolfa II., jelikož uplynulo 440 let od jeho korunovace. Těšit se můžete na skutečně bohatý program, ať už komentované vojenské prohlídky, ukázky katovského řemesla či šermířské vystoupení. Kompletní program zde.

Oživlá historie

Pokud chcete zažít historii v autentickém prostředí, navštivte v sobotu hrad Točník. Připraveny jsou zajímavé atrakce, například šermířská klání, prohlídka historické zbrojnice, lukostřelba nebo procházka středověkým tržištěm. Dobová taverna pro hladové návštěvníky přichystá spoustu dobrot k jídlu i pití. Více zde.

Jihočeský kraj

Postavte si dům

Přijeďte s dětmi v sobotu do parku Zeměráj v Kovářově a prožijte jeden den s obyvateli středověké vesnice. S nimi si vyzkoušíte dávné postupy stavby domu, seznámíte se s dřevěnými konstrukcemi nebo si vyzkoušíte práci s hlínou a ochranné rituály, které každou stavbu doprovázely. Připraveno je také mnoho různých her a hlavolamů, které jsou koncipovány tak, aby se do hry mohla zapojit celá rodina. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Stará řemesla

Plasy u Plzně budou v sobotu dějištěm dne stavebních řemesel, nad kterým převzalo záštitu Národní technické muzeum. K vidění budou historická řemesla jako kováři, slévači či klempíři, kteří vám předvedou, jaká je práce s kovem. Návštěvníkům se též otevřou prostory hospodářského dvora. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Do podzemí

Přijďte se podívat na zpřístupnění štoly Bílá paní v Chodově, která byla před 2. světovou válkou oblíbeným výletním místem, celý vrch má údajně magickou moc. Jedna z místních pověstí vypráví například o pokladech střežených bílou paní. Štola se otevře během chodovské svatovavřinecké pouti v sobotu od 15:00 hodin. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Historický jarmark

Centrum malebného městečka Úštěk ožije v sobotu historickým jarmarkem. Prodejci v historických kostýmech nabídnou nejrůznější výrobky či občerstvení, akce vyvrcholí ohňostrojem Magistra Kellyho. Na děti čeká několik scén, například loutková - vedle ní pak gotická či renesanční. Vstupné činí pro dospělého 50 korun, pro děti 30. Více zde.

Liberecký kraj

Pohádky u Mácháče

Pokud jsou vašim dětem dva roky a více, vezměte je v sobotu na maličko strašidelný pohádkový les v Doksech u Máchova jezera. Z pohádkových postav na ně čeká čarodějnice, drak či vodník a připravili si celou řadu úkolů. Dvoukilometrová trasa bude otevřená od 13:00 do 17:00 hodin. Více zde.

Královéhradecký kraj

Dožínky doby kamenné

Chcete se přenést skutečně hluboko do minulosti? Navštivte o víkendu Archeopark ve Všestarech, kde proběhnou dožínky z období mladší doby kamenné. Připraven je program o sklizni či pravěké kuchyni. Uvidíte výrobu mouky, pečení placek či chleba nebo vaření polévky v keramické nádobě. Začíná se v sobotu v 9:00 hodin. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Dožínky u babičky

Dožínky si budete moci užít také v sobotu na Babiččině dvorečku Licibořice, kde děti uvidí cestu obilného zrníčka až po hotový koláč. Pohádkový příběh bude zábavný i poučný a plný úkolů. Připraveno je občerstvení, hrací koutek a mnoho dalšího. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Divadlo pro děti

Pohádková vesnička ve Sněžném u Nového města na Moravě chystá na neděli představení pro děti s titulem O Terezce a Matějovi. Pohádka se odehraje ve venkovním amfiteátru a těšit se můžete i na pohádkové vesničky. Součástí vstupenky je také prohlídka venkovních prostor Pohádkové vesničky. Nezapomeňte si rezervovat místo. Více zde.

Jihomoravský kraj

Napoleonské dny

Sobotní akce k výročí narození Napoleona Bonaparteho proběhne na zámku Slavkov u Brna. Slavnost se koná v zámeckém parku a na návštěvníky čeká řemeslný jarmark, inscenovaná bitva nebo piknik. Startuje se už v 9:00 hodin. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Vyrobte si papír

Chcete si zkusit výrobu ručního papíru? Pak dorazte na Víkend v papírně Velké Losiny, kde si zkusíte tvoření obálky, pečetě, notýsky nebo třeba i kaligrafii. Kromě toho na vás čeká také jarmark a občerstvení. Večer se můžete těšit na promítání filmu. Akce začíná v sobotu v 10:00 hodin. Více zde.

Zlínský kraj

Historická bitva

Jelikož historie není nikdy dost, přijeďte se podívat do Archeoskanzenu u Velehradu na historickou bitvu z období Velké Moravy. Účastníci si na vlastní kůži vyzkouší dobová řemesla i tehdejší život. Připraven je také lukostřelecký turnaj nebo soutěže pro děti i dospělé. Vrcholem obou víkendových dní bude rekonstrukce bitvy. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den s antilopou

V sobotu se v ostravské zoo uskuteční Den s antilopou, během kterého se děti mohou proměnit pomocí malování na obličej a výrobou různých předmětů ve zvíře. Kromě toho si budou moci vybarvit omalovánky, kreslit křídami na chodník a mnoho dalšího. Akce začíná v 10:00 a kompletní informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám