Hlavní obsah

Dříve se ho turisté stranili. Dnes je evropským městem kultury

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titul Evropské hlavní město kultury sdílí letos s polskou Vratislaví i španělské město San Sebastian. Osud přímořského letoviska se změnil před pěti lety, kdy separatistická skupina ETA bojující za nezávislost Baskicka ukončila činnost. Malebné město u tyrkysové zátoky tak chytilo druhý dech, dnes láká třeba na uznávaný jazzový festival nebo gastronomii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělský San Sebastian je letošním evropským městem kulturyVideo: AP

 
Článek

Starosta Eneko Goia tvrdí, že město chce titulu využít poněkud nekonvenčním způsobem a přinést kulturu a umění přímo na ulici mezi občany. „Jedná se spíš o koncept, který by přesahoval infrastrukturu. Chceme využít kultury k tomu, abychom se lépe naučili spolu existovat,“ uvedl.

Baskické přímořské město bylo kdysi oblíbenou destinací španělských královských rodin a na kulturní mapě se udrželo díky mezinárodním festivalům — filmovému a jazzovému, jenže dlouhá léta měli turisté obavy sem přijet. „Je to zřejmé, San Sebastian bylo městem konfliktu, lidé se k nám báli jezdit z prostého a oprávněného strachu,“ říká Goia.

Rok 2015 byl v návštěvnosti rekordní

Staré centrum, kdysi považované za pevnost podporovatelů skupiny ETA, je nyní jádrem živoucího města, kde bary už od rána nabízejí takzvané pintxos, malé pestrobarevné jednohubky — plněné papričky, marinované mořské plody, smažené ryby nebo proslulá sušená šunka jámon serrano na krajíčku chleba.

Úřady tvrdí, že rok 2015 byl rekordním, co se týče návštěvnosti, oproti předešlému zaznamenali až 12procentní nárůst turistů. Nejčastějšími příchozími byli Britové a Francouzi i díky dobrému silničnímu a trajektovému spojení. „Pocítili jsme i exponenciální nárůst německých turistů, a to v takové míře, že jsme museli umístit německé cedule a značky,“ tvrdí Inaki Oiartzun, který ve městě provozuje pekárnu a zmrzlinárnu.

Dodává, že San Sebastian začal opět věřit v sama sebe a v ideály, které mu byly téměř vždy vlastní — že je to přátelské město bohaté na kulturu a se skvělým jídlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám