Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte zámeckou kuchyni, poseďte s čajem

Novinky, mšv

Hned první srpnový víkend akcemi doslova praská ve švech. Na své si přijdou gurmáni a milovníci historie zároveň. Na zámku Konopiště můžete ochutnat oblíbenou pochoutku arcivévody Františka Ferdinanda d'Esté, v Litomyšli se bude konat první gastronomická prohlídka. Milovníci čaje mohou dorazit na čajový festival v Mariánských lázních a užít si chvilku meditace.

Foto: Profimedia.cz

Navštivte čajový festival v Mariánkách. Ilustrační foto

Článek
Praha

Designový trh

Tradiční Dyzajn Market se o víkendu uskuteční na piazettě Národního divadla. Největší open air trh s autorskou tvorbou představí přes 200 českých designerů. Součástí akce je i bohatý doprovodný program, nebude chybět jídlo, šperky, bytové doplňky... Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Grilovačka na louce

Dorazte s přáteli o víkendu na Císařskou louku na Smíchově. Čeká vás rozpálený gril, na kterém pro vás mistři kuchaři připraví šťavnatá masa, sýry, kukuřici nebo hamburgery. Kromě jídla si budete moct i odpočinout, na trávě budou deky a na místě si budete moct půjčit i sportovní vybavení, třeba na beach volejbal. A těšit se můžete i na akci „každé čtvrté pivo zdarma.“ Podrobnosti naleznete zde.

Latinskoamerický festival

Tiskárna na Vzduchu ve Stromovce zve na sobotní jihoamerickou akci Sabor Y Ritmo Fest. Dorazte si vychutnat jídlo i pití z Latinské Ameriky, těšit se můžete na koktejly, víno a pivo. Ke všemu bude hrát živelná hudba. Vstup na akci je zdarma, začíná se v 11:00 hodin. Více zde.

Středočeský kraj

Františkovy knedlíky

Pokud o víkendu zavítáte na zámek Konopiště a navštívíte dva prohlídkové okruhy, bude na vás čekat porce ovocných knedlíků zdarma. Sladká pochoutka totiž byla oblíbeným jídlem Františka Ferdinanda d’Este a Konopiště bylo arcivévodovým letním sídlem. Kromě ochutnávky knedlíků můžete zkusit vaření piva na Letní slavnosti zámku Konopiště. V neděli vás čeká koncert operetních zpěváků v růžové zahradě. Více informací zde.

Hudba u Berounky

Na břehu řeky Berounky se v sobotu uskuteční folkový, jazzový a world music festival Závodí, který svou multižánrovostí potěší nejednoho posluchače. Poprvé se koná přímo u vody a akce proběhne od 14:00 hodin do 23:00. Program a další podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Lázeňská Třeboň

První srpnovou sobotu se bude konat tradiční jihočeská akce Lázeňská Třeboň. Centrem bude Masarykovo náměstí, kde se od 9:00 hodin budou konat řemeslné trhy. Ty během dne oživí koncerty a divadelní představení. O co ale hlavně jde, je prezentace Městských slatinných lázní Aurora a Berta, kde se budou moci návštěvníci seznámit s hlavním léčivým zdrojem, vyzkoušet si masáže či cvičení na míči nebo ochutnat kulinářské speciality lázeňských restaurací. Další informace k akci najdete zde.

Plzeňský kraj

Zámecké slavnosti

O víkendu se můžete těšit na zahradní slavnosti, které proběhnou v areálu zámku Svojšín. Přichystané bude divadlo, květinové instalace nebo ochutnávky barokní kuchyně. Vybrané delikatesy budou připraveny v interiérech, zatímco v zahradách se budete moci zaposlouchat do tónů hudebního tria nebo se naučit barokní tance. O dalších aktivitách si můžete přečíst zde.

Karlovarský kraj

Čajový festival v Mariánkách

Pokud patříte mezi milovníky čaje, nenechte si ujít festival Čajokrásno, který proběhne v neděli v krásném prostředí Mariánských lázní. Zdejší čajovny odprezentují svůj vyhlášený čaj. Uprostřed parků pod širým nebem se dočkáte také relaxačního cvičení, meditace - dopoledne například jógy smíchu či lekce smíchologie. Více si o akci přečtěte zde.

Ústecký kraj

Rozmarné léto v Mostě

Pokud se vám tento způsob léta zdá poněkud nešťastný, zkuste si ho vylepšit mosteckým festivalem Rozmarné léto. Areál Benedikt přivítá v sobotu kapely a zpěváky, jako je Xindl X, O5 a Radeček nebo Slza. Začíná se v sobotu po poledni. Program najdete zde.

Liberecký kraj

Noc s hvězdami

Na zámku Zahrádky se v sobotu uskuteční 18. ročník benefičního koncertu Noc s hvězdami. Těšit se můžete na celou plejádu muzikantů, výběrem na Davida Krause, Elis, Kamelie a další. Výtěžek z koncertu půjde na obnovu zámku. Vstupenky jsou k zakoupení třeba v infocentru na náměstí v České Lípě nebo rovnou na místě. Více zde.

Královéhradecký kraj

Mlynářský víkend

Po několika letech se povedlo skanzenu Krňovice uskutečnit transfer mlýna ze sousední vesnice. Zváni jsou proto všichni, kteří chtějí spatřit, jak celý přesun dopadl. Návštěvníci dále uvidí, jak se v mlýnu dříve mlelo. Program bude doplněn také o ukázky zpracování obilí až po upečení chleba. Více informací zde.

Pardubický kraj

Gurmánské prohlídky

Na zámku v Litomyšli proběhnou v sobotu první večerní Gurmánské prohlídky. Co mohou vlastně návštěvníci očekávat? Samozřejmě ochutnávky historických receptů se sklenkou šumivého vína, ale především nahlédnou do historie zámeckého kuchařství a cukrářství, do dob, kdy cukr či koření byly drahé a nedostupné ingredience. Cena prohlídky za osobu je 280 korun, délka zhruba 60 minut. Více najdete zde.

Vysočina

Kino pod širákem

Pokud nemáte po setmění nic v plánu, ale zároveň nechcete sedět doma, dorazte do letního kina v Moravských Budějovicích. V sobotu se bude po deváté promítat snímek Železná lady o Margaret Thatcherové s Meryl Streepovou v hlavní roli, v neděli česká pohádka Dešťová víla s Vicou Kerekes. Cena vstupenky je 50 korun. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Do sklípků

Při příležitosti 7. ročníku Dne otevřených sklepů se v sobotu v Jaroslavicích u Znojma otevře 20 sklepů ve sklepní vesničce. Vstupné stojí 100 korun a zahrnuje plánek, seznam vinařství či skleničku s logem. Ochutnávky vína jsou dále formou placené degustace. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Swingová tančírna

Pokud si budete chtít v sobotu zatančit, dorazte na tančírnu v Račím údolí u Javorníku. Zahraje multižánrové uskupení Voila!, těšit se můžete na swing, twist či chanson. Vstupné je 150 korun. Více zde.

Zlínský kraj

Folková sobota

V sobotu proběhne v Kroměříži druhý ročník open air festivalu Folková sobota. Mezi účinkujícími budou například Robert Křesťan či kapela Folk Team. Akce se uskuteční na nádvoří radnice a Starého pivovaru, v případě nepříznivého počasí se přesune do Domu kultury. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravské Rio

Navštivte od soboty Olympijský park v Ostravě, který se nachází ve třech lokalitách - na Masarykově náměstí, Černé louce a v Loděnici u Hradní lávky. Můžete sledovat živé přenosy přímo z Ria nebo si sami některé sporty vyzkoušet, třeba atletiku, volejbal, biatlon, cyklistiku a další. Veškeré informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám