Hlavní obsah

Nejstarší turistickou atrakcí Anglie je jeskyně tajemné vědmy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověděla velký požár Londýna, porážku španělské armády v anglo-španělské válce, dokonce i konec světa. Nejznámější anglická věštkyně zvaná Matka Shiptonová pobývala v jeskyni u městečka Knaresborough severně od Leedsu. Podle britského serveru Telegraph se jedná o nejstarší zpoplatněnou turistickou atrakci v Anglii, přístupná je od roku 1630.

Foto: Profimedia.cz

Studna se nachází nedaleko jeskyně anglické vědmy.

Článek

Vědma, narozená jako Ursula Sontheilová v roce 1488 za vlády Jindřicha VII, přišla v této jeskyni také na svět. Lidé ji později považovali za čarodějnici kvůli jejímu neobvyklému vzhledu. I tak k ní ale spousta obyvatel chodila, aby si nechala vyložit osud. Postupně se věštkyně stala legendární postavou anglického folklóru.

Kromě jeskyně, ve které vědma žila, je v areálu i takzvaná zkamenělá studna, ke které se také váže poutavá legenda. V dobách, kdy žila Matka Shiptonová se věřilo, že má studna magické účinky a místní se k ní báli dokonce přiblížit. Říkalo se, že cokoliv se ponoří do jejích vod, zkamení. Druhá část mýtu ovšem tvrdí, že měla zázračné a léčivé účinky. Po výzkumu se ale zjistilo, že obsahuje hodně minerálů a nedoporučuje se k pití.

A právě vysoký obsah minerálů ve vodě vedl ke zkamenění. Dnes nad studnou visí několik objektů, které tekoucí voda proměnila v kámen. Jedním z nejoblíbenějších je plyšový medvídek. Proces proměny v kámen v jeho případě trvá dva až pět měsíců a návštěvníci si mohou svého kamenného plyšáka zakoupit také v přilehlém obchůdku.

V areálu se pak nachází historické muzeum a nedaleko jeskyně také studna přání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám