Hlavní obsah

Přelom července a srpna bude na Kašperku patřit divadlu

Novinky, jky

Šumavský hrad Kašperk je svými letními divadelními představeními za poslední roky už proslulý. Přesto budou ta letošní něčím výjimečná. V roce 2016 se bude totiž v prostorách hradního paláce hrát na několik let naposled. Na příští roky se plánuje nová dramaturgie, která podle kastelána hradu Zdeňka Svobody oživí jiné prostory hradního areálu.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Hrad Kašperk

Článek

Nejvýše položený královský hrad v Čechách si přichystal pro své návštěvníky na přelom července a srpna hned tři laskominy v podobě představení divadelního spolku Kašpar, který bude na hradě hrát už neskutečnou 16. sezónu.

Foto: archiv hradu Kašperk

Divadelní představení na hradě Kašperk

„V paláci se hrály tituly jako Májový Shakespeare, Účtování v domě božím, Růže pro Algernon, Richard III., Hamlet, Černé mléko, Norway Today, Cyrano, Othello a Romeo a Julie. Každé z představení v paláci doposud vidělo zhruba 275 diváků za večer, v posledních letech se hraje vždy zhruba šest až devět představení za léto,” řekl Novinkám Svoboda.

Přemýšlí o Rozmarném létě

Zajímavé je, že letos naposledy budou pro klasická díla Othello, Cyrano a Romeo a Julie přirozenou scénou autentické prostory bývalého paláce a hradní věže, nejstarší části hradu ze 14. století, které nebyly nikdy přestavovány.

„Divadelní spolek po této sezóně stahuje dosavadní klasické tituly z repertoáru. S Jakubem Špalkem již nějakou dobu jednáme o jiné dramaturgii představení u nás. Rádi bychom Rozmarné léto, na které bychom mohli později navázat "odvozenými" speciály,” nastínil kastelán.

„V úvahu přichází horní část nádvoří jako nová divadelní scéna, včetně západní stěny purkrabství, nového hlediště atd. Čeká na nás však ještě mnoho technických úskalí, než bude možné odehrát regulérní Rozmarné léto. A bazén s vodou je ten nejmenší problém,” dodal s úsměvem Svoboda.

Seznam letošních představení na Kašperku
29. - 31. července 2016 od 21:00Romeo a Julie
Matouš Ruml a Tereza Rumlová, v dalších rolích vystoupí Jan Potměšil, Ilona Svobodová, Adrian Jastraban.
2. – 4. srpna 2016 od 21:00Cyrano
Martin Hofmann a Eva Elsnerová, a v dalších rolích Jakub Špalek, Lukáš Jůza, Eliška Meffin Boušková, Míla Tichý, Pavel Lagner a Štěpán Coufal.
5. – 7. srpna 2016 od 21:00Othello
Jan Potměšil a Alena Doláková a v dalších rolích se představí Eva Elsnerová, Adrian Jastraban nebo Marek Němec.
Více informací o předprodeji vstupenek i o představeních najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám