Hlavní obsah

Do nepoužívaných tunelů islamistické organizace nyní proudí návštěvníci

Novinky, mšv

Původně sloužily tunely pod Gazou válečným účelům. Palestinské islamistické hnutí Hamás je používalo jako sklad zbraní a strategické místo pro výpady na Izrael. Nyní se prostory otevřely veřejnosti jako součást vojenské prohlídky. K té jsou zváni všichni občané, ale i média, která z nich mohou pořídit video záběry.

Foto: Profimedia.cz

Tunely organizace Hamás nyní lákají turisty k prohlídce.

Článek

Tunely se veřejnosti otevřely při příležitosti dvouletého výročí takzvané operace Protective Edge, která začala 8. července 2014 a trvala 50 dní. Jednalo se o konflikt, během kterého Palestinci napadli Izrael. Záběry, které zveřejnila agentura Afaq napojená na Hamás, ukazují, jak tunely při prohlídce procházejí děti.

Prohlídka tunely začíná v jedné ze čtvrtí města Gaza a je součástí prohlídky, která ukazuje zbraně a metody používané v odporu proti Izraeli.

Při operaci Protective Edge zemřelo 66 izraelských vojáků a šest civilistů, zatímco na druhé straně bylo 2000 obětí a polovina z nich civilisté. Hnutí Hamás je palestinská politická strana, která byla dlouhou dobu na seznamu teroristických organizací Evropské Unie. Byla z něj dočasně vyřazena koncem roku 2014. [celá zpráva]

Podobně laděná turistická atrakce se nachází také například ve Vietnamu, kde si návštěvníci mohou projít několik tunelů, které používali partyzáni Vietkongu při konfliktu se Spojenými státy americkými v minulém století. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám