Hlavní obsah

Na Ibize dochází pitná voda, víc turistů už nezvládne

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ibiza čelí masivnímu přívalu návštěvníků. Vzhledem k obavám o bezpečnost v Turecku, Tunisku či Egyptě, čím dál více lidí volí pro svou dovolenou tuto destinaci. Ředitel turistické centrály Vicente Torres tvrdí, že ostrov ale větší poptávku už nezvládne. Nejen kvůli nedostatku místa, ale také kvůli docházejícím zdrojům, jako je třeba pitná voda.

Foto: Profimedia.cz

Ibiza se potýká s velkým počtem návštěvníků. Ilustrační foto

Článek

Ibiza je podle listu Daily Mail oblíbeným místem spousty Britů, každoročně bývá zvolena čtvrtou nejoblíbenější destinací, a čísla mohou stále růst. Podle Torrese začíná být ale už situace neúnosná.

„Více turistů na ostrově znamená více lidí, kteří spotřebovávají naše zdroje, vodu, prostředí. Nabízíme ubytování zhruba pro 100 000 návštěvníků, populaci tvoří kolem 13 000 registrovaných obyvatel. S rozlohou 572 kilometrů čtverečních nemůžeme další nárůst turistů příliš podporovat,“ řekl Torres pro rádio Pulse.

Pomoci má kampaň i pobytová daň

Vzhledem k tomu, že nedostatek pitné vody začíná být problémem, chystá se turistická centrála spustit kampaň, která by turistům vysvětlila, že je potřeba s ní neplýtvat a že je důležité, aby pochopili závažnost situace. Kromě vody je problém s nedostatečnou lékařskou péčí, která na vysoké počty návštěvníků není uzpůsobena.

Potíže s vodou komplikuje i neefektivní systém potrubí, do jehož rekonstrukce by se podle Torrese mělo investovat kolem 40 miliónů eur (1,08 miliard korun).

Kvůli ochraně zdrojů se před nedávnem na Baleárských ostrovech zavedla takzvaná turistická (pobytová) daň, kterou musí platit turisté za každou strávenou noc. Její výše se pohybuje zhruba kolem 2 eur (50 korun), méně je to mimo hlavní turistickou sezónu. Správní orgány doufají, že se díky ní vybere dost peněz, které se investují na zachování přírodních zdrojů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám