Hlavní obsah

Pokus o vojenský puč v Turecku odradil pouze část českých turistů

Právo, ČTK, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes značně turbulentní situaci v Turecku se většina lidí, kteří měli do země koupený zájezd, na cestu vydala, zrušených zájezdů bylo poskrovnu. A to i přesto, že ministerstvo zahraničí nedoporučuje do Turecka cestovat. Vyplývá to z údajů od různých cestovních kanceláří.

Foto: Kenan Gurbuz, Reuters

Nedělní odpoledne na pláži v tureckém rezortu Marmaris. Dramatické události posledních dní turistům radost z teplé vody nepokazily.

Článek

Největší výpadek ohlásila CK Alexandria, podle níž do Turecka odletělo jen 40 procent jejích klientů. Desetina lidí zájezd stornovala a zbytek si zvolil jinou destinaci.

„Odlet letadla byl dnes ráno, včera jsme klienty obvolávali a informovali je o tom, co se v Turecku děje. Nabídli jsme jim výměnou jiný zájezd nebo storno zájezdu bez poplatku. Asi 10 procent klientů využilo možnosti storna zájezdu, polovina lidí zvolila jiný zájezd. 40 procent klientů do Turecka odletělo,“ řekl včera marketingový ředitel cestovní kanceláře Petr Šatný.

Situace se liší kancelář od kanceláře. Třeba s Travel Service do Turecka podle mluvčí firmy Vladimíry Dufkové včera ráno odletěly asi čtyři pětiny turistů.

Turecká riviéra bez problémů

Marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma oznámil, že na nedělní let do Antalye „z celkové kapacity 121 míst nenastoupilo k odletu osm pasažérů“, tedy necelých sedm procent. Zíma dodal, že „na místě neevidujeme přání si dovolenou zkrátit“.

Firo Tour vypravovala klienty do Turecka v sobotu v podvečer. Odletělo asi 70 procent turistů, kteří měli naplánovanou dovolenou. „Těm, co projevili zájem o překnihování, jsme překnihovali zájezd na jinou destinaci s odletem v sobotu či v pondělí. Klienti, kteří odletěli, přijeli do hotelů v pořádku a žádné problémy nebyly,“ uvedla ředitelka prodeje kanceláře Alena Pilná.

„Situace na Turecké riviéře zůstává bezproblémová, podle zpráv od našich delegátů to uklidnilo i klienty, kteří tak pokračují v dovolené. Žádné problémy hlášené nemáme. Přesto klientům, kteří mají koupený zájezd do konce sezóny, nabízíme bezplatně možnost vyměnit Tureckou riviéru za jinou destinaci,“ řekl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

V zemi je 7000 Čechů

Odhaduje se, že v přímořských letoviscích Turecka nyní pobývá zhruba 7000 Čechů. Před cestou do Turecka varuje české ministerstvo zahraničí, které nedoporučilo cestovat do Ankary, Istanbulu a na jihovýchod země. V ostatních regionech mají lidé dbát maximální obezřetnosti. Mají se vyhýbat zejména místům s větším počtem lidí, třeba tržištím.[celá zpráva]

Doporučení diplomacie tlumočil šéf ministerstva Lubomír Zaorálek. Ministerstvo v noci z pátku na sobotu zřídilo krizovou linku pro turisty. Podle mluvčí české diplomacie Michaely Lagronové se lidé nejčastěji ptali na letecké spoje. Premiér Bohuslav Sobotka označil za prioritu české vlády postarat se o české občany, kteří se nacházejí v Turecku. Čtyři čeští vojáci působící v Turecku jsou v pořádku.

 Ministerstvo evakuaci neplánuje

Ministerstvo zahraničních věci po pondělním jednání pracovní skupiny uvedlo, že české turisty pobývající v Turecku v současnosti evakuovat neplánuje. Doporučení pro Čechy, aby do Ankary, Istanbulu a na jihovýchod země stále platí.

Současně  pro cesty do země zůstávají v platnosti cestovní doporučení. „Českým turistům, kteří cestují do tureckých letovisek, doporučujeme obezřetnost. Měli by zůstávat v letoviscích, neměli by se zúčastňovat sportovních a kulturních akcí,“ zdůraznila Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám