Hlavní obsah

V Madridu se otevře největší autokino v Evropě, pojme 350 vozů

Ve španělském hlavním městě Madridu budují autokino, které by mělo být podle jeho provozovatelů největším svého druhu v Evropě. Informoval o tom španělský deník ABC. Madridské autokino, které má být otevřeno již koncem léta, slibuje prostor pro 350 vozů, návštěvníkům bude k dispozici bar a další občerstvení.

Foto: Profimedia.cz

Autokino v Madridu pojme přes 300 aut. Ilustrační foto

Článek

Zatím poslední autokino bylo ve Španělsku otevřeno loni v září v baskickém městě Getxo nedaleko Bilbaa. V zemi jsou již podobná kina například v Gijónu, Alicante nebo na plážích v letoviscích Denia a Ribadesella. Madridské autokino má vyrůst na severním okraji španělské metropole na ploše 25 000 metrů čtverečních.

Vedle prostoru pro 350 automobilů budou v letní sezóně k dispozici i venkovní sedačky. Filmy se budou promítat na obrazovce o rozměrech 250 metrů čtverečních, zvuk si diváci naladí na svých autorádiích.

Původ mají v USA

Kina pod otevřeným nebem, v nichž lidé mohou sledovat film na plátně z pohodlí svých vozů, zažívala největší boom koncem 50. let minulého století. V kolébce tohoto druhu zábavy, Spojených státech, jich tehdy bylo přes 4000, dnes je v USA v provozu jen pár stovek autokin. V Evropě fungují v současnosti autokina mimo jiné v Dánsku, Nizozemsku či Rusku.

V České republice lze zajet film sledovat z auta v létě v Ostravě či v Plzni, kde je možné usadit se i do londýnského patrového autobusu.

První doložené venkovní promítání filmu, tehdy ještě němého, které mohli diváci sledovat přímo z auta, se uskutečnilo v roce 1921 v americkém Texasu v městečku Comanche. Patent na první autokino získal v roce 1933 Američan Richard Hollingshead, jehož otec měl firmu na autodíly. Podle jedné z legend byla za jeho nápadem snaha o pohodlné sezení v kině pro jeho matku, která byla poněkud silnější postavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám