Hlavní obsah

Sýpka v Horní Stropnici zve na pečení chleba

Upéct chléb nebo si prohlédnout živé muzeum Novohradských hor mohou návštěvníci v Sýpce v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Vidět tak mohou například kouřící milíř, interaktivní mapu zajímavých turistických míst nebo funkční technologii distribuce obilí. O prázdninách bude sýpka otevřena denně, v září a říjnu o víkendech.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci si mohou upéct svůj chléb. Ilustrační foto

Článek

„V minulém roce jsme tento projekt zahájili. Jelikož veřejnost měla o sýpku zájem, přidali jsme další atrakce pro návštěvníky,” uvedl Vít Kršul ze společnosti CTS Invest, která objekt provozuje.

Jednou z nich je nová socha Hejmona Novohrada, což je patron Novohradských hor, který teď bude stát před vchodem do objektu. „Sýpka mimo to funguje jako zastávka a občerstvení pro turisty. Novohradské hory nemají síť podobných zařízení a lidé si zde mohou odpočinout. Snažíme se, aby se toto muzeum stalo výchozím bodem pro výlety do Novohradských hor,” uvedl Kršul.

Hlavní atrakcí pro návštěvníky však je, že si mohou sami upéct vlastní chléb nebo housky. „Těsto je připraveno, každý si svou housku vytvaruje a vsadí do pece,” uvedl.

Sýpku v Horní Stropnici si v roce 1938 postavili zemědělci, ale protože byli Němci, museli po válce odejít. Pak stavba sloužila jako sklad a postupně chátrala. Po rekonstrukci jsou ve čtyřpatrové budově k vidění funkční staré technologie pro skladování obilí. Část expozice je věnovaná řemeslům dříve důležitým pro místní obyvatele, jako je sklářství a vorařství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám