Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zaběhejte si v pralese nebo navštivte festival o skotské kultuře

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny už jsou v plném proudu a v horku je potřeba si občas odpočinout od pracovního shonu. Tuto položku si můžete odškrtnout třeba návštěvou festivalu o skotské kultuře v obci Kostelík. Pokud máte radši aktivní odpočinek, zúčastněte se debutového ročníku závodu s názvem Běh týnišťskými pralesy.

Foto: Profimedia.cz

Navštivte festival skotské kultury, dudy a kilt nebudou chybět. Ilustrační foto

Článek
Praha

Koncerty v zahradě

Milovníci hudby jsou zváni do Valdštejnské zahrady, kde o víkendu proběhne několik koncertů dechových či symfonických orchestrů v rámci mezinárodní konference WASBE. Program v oba dva dny začíná ve 14:00 hodin a těšit se můžete celkem na šest vystoupení. Kromě příjemné hudby jistě potěší i fakt, že vstupné na akci je zdarma. Více se dozvíte zde.

Na skok do Indie

Dostavte se na indický festival Ratha-Yatra, který proběhne v neděli odpoledne na Ovocném trhu. Vstup je zdarma, stejně jako ochutnávka tradičních orientálních pokrmů. Těšit se můžete nejprve na průvod s ozdobeným vozem, který potrvá zhruba dvě hodiny. Akce se později přesune na Náměstí Republiky, kde proběhne kulturní program. Podrobnější informace zde.

Výstava krajinek

V přízemních prostorách Novoměstské radnice bude od soboty k vidění výstava výtvarníka Davida Bartoně, vypravte se podívat na díla táborského rodáka a kurátora desítek výstav. Více zde.

Středočeský kraj

Skotsko v Kostelíku

Skotsko, to jsou dudy a kilty. Není ale třeba, abyste cestovali přes půlku Evropy, to dudáci a milovníci whisky dorazí do obce Kostelík, v sobotu tam proběhne již 8. ročník festivalu Skotsko v Kostelíku. Zahraje spousta kapel, na návštěvníky čeká i občerstvení, ale především spousta zábavy. Akce startuje v 12:00 hodin. Více zde.

Skleněný jarmark

Výrobky z originálního českého skla představí v sobotu Skleněný jarmark v Sázavě. Čekají vás prodejní stánky, výstava studentského skla, ale i předvádění technik či občerstvení. V závěru akce se můžete těšit také na loutkové divadlo či koncert. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Otevřené dveře na Římově

Ať už jste z jižních Čech nebo jste v této oblasti pouze na dovolené, přijďte se podívat na Den otevřených dveří na vodní nádrži Římov. Ten začne v sobotu od 9:00 hodin, komentované prohlídky proběhnou v intervalu jedné hodiny, návštěvníci si budou moct prohlídnout vnitřní prostory nádrže včetně malé elektrárny. Doporučuje se přibalit si i teplejší oblečení. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Barokní koncert

Pokud budete v sobotu toužit po troše vysoké kultury, stavte se v muzeu v Mariánské Týnici na koncert, který se koná v rámci Letního barokního festivalu. Těšit se můžete na skladby od George Friedricha Händela, Antonia Vivaldiho či Marina Maraise. Vstup je za 140 korun. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Středověký piknik

V sobotu finišuje karlovarský festival. Pokud už máte filmů až dost, můžete v neděli vyrazit na historický piknik inspirovaný dobou Karla IV. Akce se koná v ostrovském Domě kultury. Návštěvníci budou moct posedět, ochutnat středověké pokrmy a proniknout do tajů středověké kuchyně - jak vůbec vypadala a z jakých surovin se vařilo? Více zde.

Ústecký kraj

Vyjížďka Doupovskem

Prázdniny a volno (minimálně to víkendové) láká k výletům. Co třeba projížďka a procházka kaňonem Ohře v okolí Doupovska? Pokochat se můžete dalekými výhledy od Klínovce po Říp, navštívíte Vintířovské lapidárium nebo bunkry předválečného opevnění. Sraz je na autobusovém nádraží v Kadani v 10:00 hodin. Krása zdejší krajiny vás chladnými určitě nezanechá. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Výstava skla

V neděli začíná v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie výstava Femme Fatale, přehlídka současné tvorby sklářských umělkyň z Čech a Polska. Spatříte 30 různých pohledů na sklo, svébytné rukopisy každé z designérek. Výstava potrvá až do 9. října. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Běh pralesem

Prázdniny jsou sice dobou odpočinku, ale neznamená to, že byste měli polevit a přestat sportovat. Pokud se k ničemu takovému ani nechystáte, přijďte si v sobotu zaběhat na první ročník akce Běh týnišťskými pralesy. Na své si přijdou začátečníci i ti, co už mají nějaký ten kilometr za sebou. Na výběr je ze dvou tras, šesti či desetikilometrové. Registrace závodníků proběhne u tělocvičny u Dubu v Týništi nad Orlicí. Podrobné informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Řemeslnická sobota

Jak už sám název napovídá, řemeslnická sobota, která se koná v Letohradě, se zaměřuje hlavně na ukázky řemesel - kování koně, foukání skla, pletení košů a další. Akce je prvorepublikově laděná a návštěvníci se mohou těšit i na hudební vystoupení, třeba Vladimíra Hrona. Více zde.

Vysočina

Horácký jarmark

Řemeslný trh se uskuteční také na náměstí v Telči, pořádá ho folklorní soubor Podjavořičan, připraven je především bohatý kulturní program doplněný stánkovým prodejem. Jarmark začíná v sobotu v 8:00 hodin. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Na kole krajem vína

Vytáhněte v sobotu kolo a přijďte se projet krásným krajem vinic. Je připravena nenáročná trasa dlouhá 48 kilometrů, která vede rovinatým terénem. Provede vás významným územím Velké Moravy. Startuje se u Velo pavilonu v Břeclavi mezi 9. a 11. hodinou. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

SOS festival

O víkendu se uskuteční první ročník festivalu s názvem SOS, který si klade za cíl navodit příjemnou klubovou atmosféru. Headlinerem bude partička Prague Conspiracy. Zaškrtněte si v kalendáři sobotu a v mapách zakroužkujte Jeseník. Kompletní program zde.

Zlínský kraj

Burger Fest

Léto vyloženě vybízí ke grilování a venkovnímu stolování. Pokud dostanete chuť na pořádný kus masa v housce, navštivte Burger Fest Napajedla, od 15:00 hodin budete moct ochutnat speciality od vybraných kuchařů. Mimo to je připravena také soutěž v pojídání čili papriček nebo párků. K jídlu bude hrát příjemná hudba. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Gastronomická show

Za dobrým jídlem můžete v sobotu putovat také do Třince. V sobotu se tam uskuteční gastronomická show, kde si přijdou na své všichni jedlíci. Ale nebude to jen o jídle, ale i o pití a také zdravém životním stylu. Můžete ochutnat vína, na milovníky pohybu čeká jedna z největších crossfitových akcí na severu Moravy a Slezska. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám