Hlavní obsah

Před 85 lety byla na Radhošti odhalena socha Radegasta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majestátní hora Radhošť v Beskydech byla odedávna opředena mýty, bájemi i pověstmi. Mimo jiné o pohanském kultu boha Radgosta (Radegasta), jehož modla prý kdysi stávala na Radhošti. Slýchal to i sochař Albín Polášek, který nakonec sochu Radegasta vytvořil a věnoval ji Pohorské jednotě Radhošť. K jejímu odhalení došlo u příležitosti slovanské poutě na Radhošti 5. července 1931.

Foto: Profimedia.cz

Socha boha Ragesta

Článek

Socha, jejímž základním materiálem se stala žulová drť a cement, se na svůj podstavec stěhovala už dvakrát. Při první cestě v roce 1931 nákladní auto s ní uvízlo ve strmé zatáčce na Pustevnách, odkud ho druhý den muselo vytahovat šest párů koní. Navíc se strhl silný déšť provázený bouřkou, při níž blesk zabil jednoho z vojáků, kteří u Radegasta drželi čestnou stráž.

Druhé putování sedm tun těžké sochy do nadmořské výšky přes tisíc metrů se odehrálo v roce 1998. Památkový ústav v Ostravě nechal na Radhošti umístit kopii Radegasta vytesanou z pravé žuly, aby lépe odolávala povětrnostním vlivům. Zrestaurovaný originál nyní stojí ve vestibulu radnice ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Radegast je — jak bylo zapsáno v pamětním spisu již v roce 1931 — „symbolem síly a moci Slovanstva a vzhlíží z temene Radhoště jako vítěz slovanské myšlenky...” Radegast bývá spojován s panovníkem Radegaistem, který snad zahynul začátkem 5. století při obléhání Říma a od té doby začal být uctíván pohanskými Slovany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám