Hlavní obsah

Do svatého Víta na Pražském hradě přes bezpečnostní rámy

Právo, cie

Přes bezpečnostní rámy budou muset nově projít návštěvníci mířící do katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Podle mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka jde o bezpečnostní opatření ve prospěch ochrany veřejnosti s tím, že pro letošní léto se žádná nová omezení z bezpečnostních důvodů nechystají. Jižní zahrady zůstávají otevřené, kromě velmi krátkého úseku u Plečnikových schodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chrám sv. Víta

Článek

„Hrad se lidem neuzavírá. Naopak, rozšiřujeme návštěvnické možnosti, kromě prostor Kanceláře prezidenta republiky je to i Archiv Kanceláře prezidenta republiky,“ uvedl Ovčáček na dotaz Práva. Odmítl tak informaci některých médií, že Hrad chce omezit pohyb turistů v areálu na organizované skupinky.

Pražský hrad je tedy nově otevřen i tam, kam doposud neměla veřejnost přístup. Do míst, z nichž většina není veřejnosti běžně přístupná ani v rámci pravidelných dnů otevřených dveří. Lidé se dostanou do Jižního křídla Nového paláce, kde nahlédnou do bývalého reprezentačního bytu prvního prezidenta T. G. Masaryka včetně jeho pracovny, která se dochovala v téměř autentické podobě.

V přilehlých salónech s unikátními fotografiemi ze sbírek Archivu Pražského hradu a Archivu Kanceláře prezidenta republiky můžou sledovat proměnu habsburského Hradu na sídlo prezidenta nově vzniklého Československa.

Zpřístupněn bude i kinosál z 60. let 20. století, kde se účastníci dozvědí více nejen o historii Kanceláře i její současné podobě a činnostech, které vykonává, ale také o pravomocích prezidenta republiky. Prohlídky jsou vhodné zejména pro žáky 8. a 9. třídy základních škol, studenty středních a vysokých škol a pro všechny další zájemce o historii, architekturu, právo či českou státnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám