Hlavní obsah

V Česku se chodí krmit labutě, ve Švýcarsku veverky

Novinky, Michael Švarc (Arosa)

Krmení labutí či kachen na rybníku je oblíbená kratochvíle rodičů s dětmi. Jak nadšené by vaše ratolesti asi byly, kdyby jim po noze šplhala roztomilá veverka a rošťácky nahlížela do dlaně, jestli v ní náhodou nenajde oříšek? Na Veverčí stezce nad švýcarskou obcí Arosa je to zcela běžná situace.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Veverky se nebojí jíst přímo z dlaně.

Článek

Při vstupu do lesa není nikde ani živáčka, jen stromy se prohání horský vítr a návštěvníky vítá vyřezávaná socha veverky. Po chvilce chůze už však začínáte registrovat nějaký pohyb — to si vás zvídaví obyvatelé lesa prohlížejí a zjišťují, jaká je situace.

Jako první se odváží vystoupit ze stínu ptáci, jakmile rozevřete náruč s oříšky nebo semínky, neváhají a přiletí k vám, pařátky se chytnou prstu, seberou „kořist“ a letí zpět. Těm bojácnějším musíte potravu položit na zem, občas se o ni strhne i rvačka.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ze stromů shlížejí i zvídaví ptáci.

Hlavními obyvateli zdejší stezky jsou ovšem veverky. Ty nejprve opatrně shlížejí z větví stromů, a když se jim zalíbíte, slezou dolů.

Napoprvé se asi nebudou chtít zcela přiblížit, ale jakmile zjistí, že máte plnou hrst oříšků, vyšplhají po vašich nohách a vezmou si je přímo z dlaní. A to už uslyšíte jen „jů“ a „jé“, jak se budou všichni přítomní rozplývat nad jejich roztomilostí.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Veverky si pro potravu rády vyšplhají i po nohách.

Když jednou veverky zjistí, že máte něco k jídlu, jsou schopné vás pronásledovat doslova po celé stezce. Takže pokud se po chvilce ohlédnete, poběží za vámi minimálně čtyři veverky, natěšené, kdy jim zase něco dáte.

Foto: Michael Švarc, Novinky
Foto: Michael Švarc, Novinky

Čím to je, že jsou tak nebojácné, neví ani sami obyvatelé Arosy. Existuje pouze domněnka, že jim lidé nechávali podél lesní cesty jídlo, až si na jejich přítomnost zkrátka zvykly. Zhruba dva kilometry dlouhou stezku zároveň lemují tabule s obrázky a příběhy z dětské knihy o veverkách, které představují jejich život.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pohled na alpskou obec Arosa.

Arosa je oblíbenou destinací především na zimní sporty, návštěvníci se do obce mohou dostat vyhlídkovým vlakem Rhétské dráhy z Churu, hlavního města kantonu Graubünden. I v létě má ovšem oblast co nabídnout, v okolí je spousta turistických i cyklistických tras. Jejich délka je různá, jedna z nejdelších měří necelých 17 kilometrů.

Zaujme i lanový park v nedalekém lese. Přímo v Arose se mohou návštěvníci v jednom ze zdejších jezer zchladit — kolem je vybudovaná pláž. Na druhém jezeru, které se v obci nachází, si zase mohou vypůjčit loďku či šlapadlo a vychutnat si pohled na okolní zasněžené vrcholky hor z modravé hladiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám