Hlavní obsah

Splavnost řek není ideální, pomáhají ale deště

– Praha

Splavnost českých řek není v současné době ideální, vodákům ale v některých úsecích pomáhají deště. Méně vody mají toky na severu Česka nebo na Vysočině. Naopak dobře sjízdné jsou třeba Berounka a Lužnice. Informoval o tom Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Foto: Novinky

V českých řekách není mnoho vody, srážky by ale mohly pomoci.

Článek

Sucho poznamenalo například průtoky Divoké Orlice a Tiché Orlice, obě jsou zatím splavné jen na dolních tocích. Na minimu se pohybuje dolní tok Sázavy. „Úsek od Krhanic bude plavba kamenným mořem," podotkl Jančar.

Vodáky ale nezklame Berounka, která má v Berouně průtok kolem 20 metrů krychlových. Podobné je to i na Vltavě pod Vyšším Brodem, na horním toku je vody méně. Lužnice je splavná v celé délce, ale pomalu klesá.

Pokud do víkendu zaprší na západě země, mohla by se ještě zvednout Ohře, která má už nyní v Karlových Varech průtok okolo 15 metrů krychlových. Od Sušice je dobře splavná Otava.

Ani na Moravě žádná sláva

Horší situace je na severu Česka. Jizera je sjízdná od Malé Skály, Labe je lepší sjíždět až pod Jaroměří. Ploučnice s Bílinou se pohybují okolo vodáckého minima. Také na Vysočině jsou řeky sjízdné jen v dolních tocích.

„Na Moravě prší hlavně v Beskydech, ale žádné zásadní deště to pro vodáky nejsou," uvedl Jančar. Morava je stále splavná jen od Postřelmova, ale vodáci se mohou vydat třeba na Bečvu. Také Otava je sjízdná jen na dolním toku, Odra pod Ostravou a Dyje pod Znojmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám