Hlavní obsah

Nevíte co s dětmi? Zaměstnejte je v lomu

Novinky, Jakub Kynčl (Radenthein)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to typický problém dovolených - jak zabavit dítě, aby se nenudilo a zároveň dělalo něco aspoň trochu smysluplného? Pokud budete trávit svou dovolenou v rakouských Korutanech, tak vám nabídne více než dobrou možnost městečko Radenthein, kde se nachází unikátní Granatium. Tam dostanou i malé děti šanci vykutat si ze skály svůj vlastní granát.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Granatium je schované v městečku Radenthein

Článek

Granatium je jednou z nejzajímavějších turistických aktivit v Korutanech vůbec. Nachází se v blízkosti oblíbené lokality kolem známého jezera Millstätter See a představuje vhodnou alternativu i pro ty výjimečné dny, kdy zdejší přírodu zkrápí déšť.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

První částí Granatia je expozice, na které se můžete podívat na výjimečné granáty, které se v lokalitě našly. Dostane se i na několik uměleckých předmětů vyrobených z tohoto minerálu a na porovnání, jak vypadá opracovaný a neopracovaný granát. Že to zní z dětského pohledu nezajímavě? Vše zajímavé začíná po vstupu do štoly, kdy si na hlavu musíte vzít povinně helmu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Během krátké cesty štolou se můžete přesvědčit, jak granáty nasvícené ultrafialovým světlem ve skále září. Teprve v ten moment pochopíte, jak obrovské množství se jich v této skále nacházelo a do značné míry i ještě stále nachází. Po krátké procházce štolou se dostanete na její konec a vystoupíte ven. A právě na venkovní straně skály začíná ta opravdová zábava.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky
Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Po nasazení ochranných brýlí uchopíte do ruky hornické kladívko a přistoupíte k samotné skále, kde se nachází obrovské množství granátů. Nicméně před několika lety jich tam bylo přeci jen daleko více - turisté jsou pilní a místní už tak musí myslet na budoucnost této oblíbené atrakce.

Štěstí zkouší i 300 lidí denně 

„Za deštivého dne tu máme kolem 80 lidí, kteří zkouší štěstí a snaží se dostat ten nějaký granát ze skály. Ne všichni návštěvníci toho využijí, ale je to skvělá zábava. A když je hezky? Klidně i 300 lidí za den. Pracuju tu od roku 2008 a za tu dobu už tu zmizel pořádný kus skály. Zhruba za dva až tři roky se dostaneme na tvrdou horninu, kde už byste se ke granátu nepropracovali,” popsal Novinkám místní pracovník Ewald, který turistům pomáhá, aby se k nějakému tomu pokladu propracovali.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Až toto nastane, mají už plány, jak tvrdou horninu odstranit a na mnoho dalších let pak atrakci opět zprovoznit.

„Když vidíte ve skále červený kamínek, přejděte ho - to je už poškozený granát, který někdo svou neopatrností rozbil. Vás zajímají jen navenek tmavé až černé granáty. Dáte na něj svůj prst a kladívkem klepáte okolo, než jej uvolníte. Pak jej druhou stranou kladívka opatrně očistíte od okolní horniny,” radí Ewald.

Jednoduché to není

Zní to jednoduše. Ale není. Ewaldovo znalé oko už pozná, který z granátů půjde ze skály uvolnit jen několika zkušenými úhozy kladívka a který naopak zabere desítky minut (dost možná marné) práce. Dodává, že atrakce je velmi oblíbená u dětí, což má však i jednu drobnou vadu na kráse. Děti totiž mnohdy kladívkem sekají jak šílené a granáty tak místo vysekávání z horniny ničí. Proto se snaží stát poblíž a poučit je, jak si nějaký hezký kamínek úspěšně odnést.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

„Červené barvy uvidíte v hornině více než černé. Když se rodiče dětem věnují a v jejich snažení jim pomáhají, tak je to ideální. Znáte děti - velmi lehce se začnou nudit, když jim něco hned nejde, a pak už sekají kladívkem, kde se jim zachce. Ten, kdo má však pozorné oko a trochu trpělivosti, tak si tu několik hezkých granátů k vysekání vždy najde,” dodal s úsměvem Ewald.

Na kolik vás Granatium vyjde?

dospělý - 10,90 euro

dospělý - 10,90 euro dítě do 6 let - zdarma

dospělý - 10,90 euro dítě do 6 let - zdarma dítě do 16 let - 6,90 euro

rodina (dva dospělí a až pět dětí) - 24 euro

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám