Hlavní obsah

Z vyhlídky Belvedér v Českém Švýcarsku lze dohlédnout až do Německa

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 130 metrů nad labským kaňonem v Českém Švýcarsku stojí vyhlídka Belvedér. Nabízí krásný výhled do krajiny protkané pískovcovými skálami a zalesněnými pahorky. Mobilní signál občas přeskočí na německé operátory, sousední země je totiž co by kamenem dohodil, hned za protějšími kopci.

Vyhlídka Belvedér nabízí krásný pohled do labského kaňonuVideo: Novinky

 
Článek

Belvedér je nejstarší upravenou vyhlídkovou plošinou v Národním parku České Švýcarsko. Kromě pohledu do hlubokého kaňonu zaujme i sala terrena (zahradní sál) zapuštěná do pískovcové skály.

Obojí nechali na přelomu 18. století vybudovat vlastníci nedalekého zámku v Bynovci. Dodnes se na štítu stavby zachoval erb zakladatelů, pánů z Clary-Aldringen. „Konaly se zde koncerty a byl to takový kulturní stánek, takže došlo k propojení zábavy s počátky turistiky,” říká Dana Štefáčková, mluvčí obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko.

Nejjednodušší přístup na vyhlídku je z přilehlé vesničky Labská Stráň. Ti, kdo touží po větším výšlapu, mohou vyrazit po turistické trase, která vede z Děčína do Hřenska.

V Českém Švýcarsku se nachází také unikátní Pravčická brána, přirozený pískovcový oblouk, který je největší svého druhu v Evropě, a který je zároveň symbolem celého Národního parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám