Hlavní obsah

V Sydney odstartoval největší festival světla na světě

Novinky, mšv

Více než 150 umělců z 23 zemí vytvořilo v Sydney instalace, které jsou k vidění během největšího festivalu světla na světě. Každoroční Vivid Sydney festival odstartoval v pátek 27. května a potrvá až do 18. června. Do barev se zahalily městské dominanty jako například slavná opera nebo přístavní most.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Sydney odstartoval největší světelný festival na světěVideo: Reuters

 
Článek

Jakmile se setmí, začíná v největší australské metropoli světelná podívaná. Město rozzáří více než 90 instalací. Mimo to zahrnuje festival světla, muziky a myšlenek také 195 hudebních událostí a v diskuzních fórech se objeví stovky řečníků.

„Dnes navštívily Sydney tisíce lidí, aby přihlíželi chvíli, kdy se město rozzáří,“ prohlásil při pátečním zahájení premiér státu Nový Jižní Wales Mike Baird. Dalších 23 nocí se ikonické dominanty zahalí do symfonie barev, které přitahují návštěvníky z celého světa. Popularita akce je zřejmá, loni se přijelo podívat přes 1,7 miliónu lidí.

Například v přístavu bude po dobu festivalu žhnout známý Harbour bridge (přístavní most), na který bylo umístěno 1640 světelných trubek, které obsahují přes 72 000 LED diod. Část instalace mohou ovládat sami návštěvníci, a doslova tak rozhodnout o barvě, do které se most zahalí. Nasvětlená jsou také některá plavidla, aby rozzářila svou cestu přes přístav.

Letos festival oslaví původní australské kultury — velkolepé animace představí tvorbu šesti renomovaných domorodých umělců. Z hudebních zástupců zcela exkluzivně vystoupí britský muzikant Boy George, bude to jeho jediná show v Austrálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám