Hlavní obsah

Mramorová jeskyně v Patagonii je jako návštěva říše divů

Novinky, mšv

Mramorová kaple je jihoamerická jeskyně v Patagonii, která opravdu dostojí svému jménu. Elegantně žíhané kamenné stropy se klenou nad azurovou hladinou jezera Carrera, o jehož vody se dělí dvě země - Chile a Argentina. A právě voda stojí za unikátním formováním zdí jeskyně.

BEZ KOMENTÁŘE: Mramorová jeskyně v Chile je pozůstatkem ledovcové činnosti

 
Článek

Mramorová kaple (La Capilla) není jediný přírodní úkaz svého druhu, který se v Chile nachází, ale patří mezi nejznámější — dalšími jsou Katedrála (El Catedral) a Jeskyně (La Cueva).

Na stěny jeskyní působila přes 6000 let voda, která je postupně tvarovala do nynější podoby. Neměla ovšem žádný lehký úkol, jelikož mramor, v širší kategorii vápenec, obsahuje uhličitan vápenatý, který je ve vodě prakticky nerozpustný.

Přístup do jeskyní je možný pouze loďkou, v okolí jezera se navíc nenacházejí žádné cesty. Výlet do této přírodní říše divů ovšem učaruje nejednomu návštěvníkovi.

Foto: Profimedia.cz

Mramorová jeskyně v Chile

Jezero Carrera obklopené Andami je ledovcového původu a podle geologů stojí za jeho nadpozemsky modrou a křišťálovou barvou velmi jemné ledové bahno. Mimo to je nejhlubší v Jižní Americe a je známé i díky rybolovu pstruhů a lososů.

Reklama

Výběr článků

Načítám